Förbigå menyn
Kjell Westö. Bild: Niklas Sandström.

Artikelkategorier: Uutiset

LittFest firas igen i november – i år är temat budskap

Publicerad: 7.11.2023

Litteraturfestivalen LittFest 16–18.11.2023 har med sig en mångsidig skara av författargäster till Vasa. De funderar på vilken betydelse budskapet i böckerna har och hur de påverkar oss.  

LittFests författargäster har valts ut särskilt med tanke på detta års tema. Med är bland andra Kjell Westö, Lena Frölander-Ulf, Joonatan Tola, Mika Aaltola, Baba Lybeck, Lola Lorenzo, Satu Vasantola, Anna Rimpelä, Ellen Strömberg, Anna-Maja Henriksson och Annika Hällsten.

Producent Geir Byrkjeland från Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster framhäver temats betydelse och aktualitet. Enligt honom är det viktigare nu än någonsin att stanna upp och fundera på vilken betydelse budskapet i böckerna har och hur de påverkar oss.

Tre dagar med mångsidigt program

Den långvariga redaktören Baba Lybeck och transkvinnan Lola Lorenzo, som har flyttat till Finland från Somalia, har i år gett ut en öppen och modig biografi, som berättar historien om somaliska Lola. Hon är den första i historien som har uppträtt i offentligheten som transkvinna. Lybeck och Lorenzo intervjuas av Kelet Ali 17.11 kl. 19.15–20 på Vasa medborgarinstitut Alma.

Författarna Kjell Westö och Lena Frölander-Ulf berättar i en intervju med Yukiko Duke 18.11 kl. 14.15–15 i Dramasalen hur man i ett konstnärsäktenskap arbetar sida vid sida och skapar nytt mitt i vardagen.

Politikens värld är temat 18.11 kl. 16.10–16.50 i en diskussion i Dramasalen mellan redaktör Annika Hällsten, som gjort en lång karriär, och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson. Hällsten debuterade med sin bok Anna-Maja Henriksson – Makten och ärligheten.

På LittFest ses författaren och redaktören Satu Vasantola, vars berörande tredje roman Kun isä osti Merenkurkun gavs ut i våras. Intervjun hålls 18.11 kl. 17.50–18.30 i Dramasalen.

Politikforskaren och direktören för Utrikespolitiska institutet Mika Aaltola gästar också LittFest. Intervjun om Aaltolas nyaste verk Havahtuminen – Uudenlainen Eurooppa kan man lyssna på under Antti Koivukangas ledning 17.11 kl. 16.45–17.30 i stadshuset i Vasa.

Österbottniska litteraturpriser delas ut

I samband med LittFest delas för första gången också litteraturpriser ut.

Svenska Österbottens Litteraturförening delar ut ett nyinstiftat österbottniskt litteraturpris torsdag 16.11 i Dramasalen och tidningen Ilkka-Pohjalainen delar ut ett österbottniskt litteraturpris fredag 17.11 i Vasas medborgarinstitut Alma. Ilkka-Pohjalainen instiftade sitt pris år 2021 för att sporra de författare som bor i Österbotten att skriva böcker med Österbotten som tema.

Ett superveckoslut i Vasa

I år samarbetar LittFest också med Vetenskapskarnevalen i Vasa, som ordnas samtidigt 17–18.11. En del av de författare som deltar i LittFest gästar också Vetenskapskarnevalen, som är ett populärvetenskapligt, flerspråkigt evenemang för alla som är intresserade av vetenskap och forskning. Vetenskapskarnevalen i Vasa ordnas av Svenska litteratursällskapet i Finland i samarbete med högskolorna i Vasa, HSS Media och Vasa stad.

Se programmen: