Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Lokakuusta tulee Lätäkkökuu – Lasten kulttuuriviikkojen ohjelmaa ympäri Vaasaa 1.–31.10.2023

Julkaistu: 25.9.2023

Lätäkkö – Lasten kulttuuriviikot järjestetään lokakuussa jo toista kertaa. Vaasalaista lastenkulttuuria esittelevä tapahtumakuukausi tarjoaa runsaasti kulttuuripainotteista ohjelmaa lapsiperheille. Lätäkön avajaisia vietetään pääkirjastolla 2.10. klo 16–20.

Lokakuussa on luvassa runsas määrä tapahtumia lapsiperheille, kun lasten kulttuuriviikot käynnistyvät Vaasassa. Kaikille avoin ohjelma jakautuu tasaisesti koko kuukaudelle, erityisesti arki-iltoihin ja lauantaipäiviin.

Lätäkön avajaiset järjestetään maanantaina 2.10. klo 16–20 pääkirjastolla. Draama-salissa järjestetään lätäkkökalastus-työpaja ja illan aikana voi myös kokeilla Lätäkkötanssia Vaasan Eläkkeensaajien polkkaringin kanssa, pelata lautapeliä Studio Lätäkössä tai osallistua Lorunen-kirjoituskilpailuun. Kirjaston puistossa on myös Tekolätäkkö, jossa saa leikkiä.

Ohjelmaa myös syyslomalle

Syyslomalla voi osallistua Lätäkkö-toimintaan mm. Alkulan tilalla, uimahallilla, kirjaston Satupäivänä tai MLL:n ja SPR:n Syystempauksessa.

Kulttuuritalo Fannylla järjestetään Taideloiskahdukset kahtena lauantaina: Risu ja vispilä -maalauspaja 14.10. ja Taidekahvila 21.10. Taideloiskahdukset ovat avustushakemusten pohjalta valittuja lapsiperheille suunnattuja esityksiä, osallistavia ja pääsymaksuttomia työpajoja tai eri taiteenlajien toteutuksia Lätäkön aikana.

Lätäkkö päättyy 31.10. Aaveiden iltaan pääkirjastolla. Katso tarkempi ohjelma täältä.

Lätäkössä ollaan myös hoito- tai koulupäivän aikana

Myös varhaiskasvatukselle ja perusopetukselle on tarjolla monenlaista mukavaa ohjelmaa Lätäkön aikana: taidetyöpajoja museolla, teatterikierroksia, näyttelyopastuksia kirjastolla, valomaalausta, elokuvanäytöksiä, lätäkköleikkejä ja animaatiopajoja. Varhaiskasvatuksessa on myös ahkeroitu omia taidenäyttelyitä, jotka ovat eri puolilla Vaasaa kaupunkilaisten ihasteltavissa.

Lokakuu on Lätäkkökuu

Koko lokakuun ajan voi myös osallistua hyvinvointiyksikön järjestämään Lorunen -kirjoituskilpailuun.  Pääkirjastolla voi tutustua Sukella kuviin -näyttelyyn, kivoihin omatoimitehtäviin ja Kadonnut lätäkkö -lautapeliin Studio Lätäkössä, mukavassa oleskelunurkkauksessa. Kirjaston pihalla leikitään tekolätäkössä. Pohjanmaan alueen tanssikeskuksen videoita katselemalla voi opetella uusia tanssiaskelia.  Lätäkköön voi osallistua myös vaikkapa järjestämällä yhteisen leikkihetken lähipuistossa tai hiekkalaatikolla.

Kulttuuri- ja kirjastopalvelut koordinoi Lätäkön ohjelman, jota tuottavat yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimijat ja lapsiperheiden parissa työskentelevät toimijat, yhdistykset ja järjestöt. Lätäkön tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuri- ja taidetoimintaa lapsille ja lapsiperheille, esitellä lasten omia kulttuuri- ja taidetuotoksia ja nostaa esiin lastenkulttuurin tärkeyttä sekä perheiden parissa tehtävää työtä ja sen tekijöitä.

Lasten ääniä Lätäkössä

Lapset ovat osallistuneet Lätäkön suunnitteluun esittämällä ohjelmatoiveita ja heidän ehdotuksensa on huomioitu Lätäkön ohjelmassa. Lätäkön alkuvaiheessa kuunneltiin lasten ajatuksia mukavista tapahtumista ja lätäkkökokemuksista. Haastattelujen tulokset jaettiin Lätäkköä suunnittelevassa verkostossa. Myös lasten raati on saanut esittää toiveita ja ideoita Lätäkköön.

Lisäksi Paakarin päiväkodin esikoululaiset valitsivat Taideloiskahdus-avustushakemuksista ne kolme kiinnostavinta, jotka toteutetaan Lätäkössä. Hietalahden koulun oppilaat ovat kehitelleet Lätäkölle koko perheen lautapelin Kadonnut Lätäkkö. Nuorisopalveluiden avustavat taiteilijat ovat kesän aikana ahkeroineet monenlaisia tehtäviä ja materiaaleja Lätäkköön.

Lue lisää: