Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Lukukaverit innostavat lapsia lukemaan Vaasassa

Julkaistu: 2.7.2024

Vaasan kaupunginkirjastolla halutaan panostaa lukutaidon kehittämiseen lukukavereiden avulla. Kesäkuussa kaksi lukukaveria on työskennellyt kirjastolla, päiväkodeissa ja leireillä. Ensimmäistä kertaa toteutettu kesätyökokeilu on saanut runsaasti positiivista palautetta.

Vaasan kaupunginkirjastossa on kesäkuussa työskennellyt kaksi lukukaveria. Sanni Nieminen ja Celine Lundberg ovat kahden viikon aikana ehtineet lukea 4H-yhdistyksen kesäleirillä Alkulassa, nuorisopalveluiden skeittileirillä, TaiKonin päiväleirien iltapäivätoiminnassa, Setlementin perhekahvilassa ja tyttötyön toiminnassa sekä päiväkodeissa. Lukukaverit ovat myös pitäneet kaksikielisiä kesäsatutuokioita pääkirjaston puistossa ja Laivapuistossa.

– Työ on sisältänyt lukemisen lisäksi paljon suunnittelua, sillä olemme miettineet mikä kirjallisuus sopii eri ikäryhmille. Päiväkodit ovat myös toivoneet tunnetaitoihin liittyviä kirjoja, joten niistä on myös ollut mielenkiintoista keskustella lasten kanssa, Nieminen kertoo.

Molemmat nuoret lukevat vapaa-ajalla paljon, joten lukukaverin työnkuva innosti hakemaan kesätyöpaikkaa. Nuorten mielestä lapsille on tärkeää lukea ääneen, sillä se lisää kiinnostusta kirjallisuutta kohtaan sekä innostaa lukemaan.

– Lasten innostus lukemista kohtaan on ollut inspiroivaa! Erilaiset interaktiiviset elementit kirjoissa ovat myös toimivia ja hauskoja, ja erityisesti pienempien lasten suosikkeja. On mahtavaa myös huomata miten lapset toivovat, että tulisimme lukemaan uudestaan, sillä siitä tulee tunne, että työtämme arvostetaan, Lundberg kertoo.

Positiivista palautetta

Ensimmäistä kertaa kesätöihin palkatut lukukaverit ovat saaneet paljon positiivista palautetta.

– Olemme todella iloisia ja ylpeitä meidän lukukavereistamme. He ovat todella reippaasti ja rohkeasti lukeneet eri paikoissa ja pitäneet satutuokioita. Kokeilu jännitti myös meitä kirjastolla paljon, koska tämä toteutettiin ensimmäistä kertaa, mutta kokemus on ollut todella positiivinen. Nuoret ovat osoittaneet kaiken jännityksen turhaksi, Vaasan kaupunginkirjaston informaatikko Minna Rinta-Valkama kertoo.

Vaasassa halutaan panostaa lukutaidon kehittämiseen

Tutkimusten mukaan suomalaislapset lukevat koko ajan vähemmän. Tärkeä taito, joka vaikuttaa kaikkeen oppimiseen on heikentynyt, kun lapsilla ja nuorilla on muitakin virikkeitä vapaa-ajalla. Vaasassa lukutaidon kehittämiseen halutaan kuitenkin panostaa esimerkiksi lukukavereiden avulla.

Idea lukukavereista syntyi Vaasan kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Anna Pakan aloitteesta. Pakka oli lukenut useampia artikkeleita siitä, miten Ruotsissa nuoret lukevat ääneen lapsille ja nuorille.

– Se on koettu hyvänä keinona lisätä lasten ja nuorten lukuinnostusta ja sen myötä parantaa lukutaitoa. Lukevien nuorten esimerkki on koettu Ruotsissa innostavana, Pakka kertoo.

Vaasan kaupunginkirjasto panostaa lukemisen edistämiseen ja lukuilon kasvattamiseen muun muassa kirjastopedagogien avulla. He tekevät jatkuvaa lukemisen edistämistyötä alle kouluikäisten, mutta erityisesti kouluikäisten lasten parissa.