Ohita valikko
Kädestä kiinni

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Mielenterveysviikolla puhutaan tunteista

Julkaistu: 20.11.2023

Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 19.−26.11. Marraskuussa vietettävän mielenterveysviikon teemana on tänä vuonna tunteet. Mielenterveyden ongelmiin liittyy usein tunteita, joita voi olla vaikea tunnistaa.

Teemaviikko käynnistyi perinteisesti viikon 46 sunnuntaina kynttilätapahtumilla. Vaasassa kynttilätapahtuma järjestettiin sunnuntaina 19.11. klo 17.

Vaasan kirkon puistoon Luotsipatsaalle kokoonnuttiin tuolloin sytyttämään kynttilä itsemurhan tehneiden muistolle. Tapahtumassa kuultiin lyhyitä puheenvuoroja ja paikalla oli Surunauhan vertaistukija sekä seurakunnan työntekijöiltä.

Mielenterveysviikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, seminaareja ja tempauksia ympäri maata. Viikon päätapahtuma on verkossa järjestettävät Mielenterveysmessut, joissa on myös maksutonta ohjelmaa.

Vaasan pääkirjastossa Luonnontiede ja tekniikka –osastolla (2. krs.) on esillä kirjanäyttely teemaviikon aikana.

Omia tunteita voi tunnistaa paremmin, kun kuulee toisen sanoittavan omiaan. Avun hakeminen voi helpottua, kun pystyy paremmin sanoittamaan oloaan. Tunteiden tunnistaminen voi lopulta muuttaa niin elämän suunnan kuin käsityksen itsestä ihmisenä.

Tunnetaitoja voi kehittää. Missä iässä tahansa on mahdollista oppia lisää omista ja toisten tunteista: tunnistamaan ja nimeämään niitä, säätelemään omia tunnereaktioitaan ja pohtimaan tunteiden taustalla vaikuttavia tekijöitä. Lue lisää: https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/tunteet-ja-tunnetaidot/