Förbigå menyn
Kädestä kiinni

Artikelkategorier: Nyheter

Under veckan för psykisk hälsa diskuterar vi känslor

Publicerad: 20.11.2023

I år infaller den nationella veckan för psykisk hälsa 19–26.11. Årets tema för veckan, som uppmärksammas årligen i november, är känslor. Psykiska problem är ofta förknippade med känslor som kan vara svåra att identifiera.

Temaveckan inledde enligt tradition med ljusevenemang söndag vecka 46. I Vasa ordnades ljusevenemanget söndag 19.11 kl. 17, då man samlades vid Lotstatyn i Kyrkparken i Vasa för att tända ljus till minne av dem som begått självmord. Under evenemanget fick man höra korta anföranden och på plats fans en kamratstödjare från Sorgbandet samt församlingens anställda.

Under veckan för psykisk hälsa ordnas evenemang, seminarier och jippon av olika slag runt om i landet. Veckans huvudevenemang är den virtuella mässan för psykisk hälsa, Mielenterveysmessut, som också bjuder på avgiftsfritt program.

På avdelningen Naturvetenskaper och teknik (2 vån.) på huvudbiblioteket i Vasa visas en bokutställning under temaveckan.

Det är enklare att identifiera vilka känslor man känner när man hör en annan sätta ord på sina. Det kan bli lättare att söka hjälp när man bättre i ord kan beskriva hur man mår. Det att man identifierar sina känslor kan till och med ändra riktningen i livet och uppfattningen om en själv som människa.

Det går att utveckla sina emotionella färdigheter. Det är möjligt att i vilken ålder som helst lära sig mera om de egna känslorna och om andras känslor: identifiera och namnge dem, reglera sina känsloreaktioner och fundera på vilka faktorer som påverkar bakom känslorna. Läs mer: https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/tunteet-ja-tunnetaidot/