Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Mielikuvituksellista arkkitehtuuria – Jan-Erik Anderssonin näyttely Pohjanmaan museossa

Julkaistu: 17.9.2021

Jan-Erik Anderssonin teokset puhuvat mielikuvituksellisemman arkkitehtuurin puolesta. Näyttelyn pääteos esittää videoiden kautta taiteilijan palkitun Life on a Leaf -talon rakennusvaiheita ja elämää kokonaistaideteoksessa. Näyttely on esillä Pohjanmaan museossa 17.9.2021–13.3.2022. Taiteilija on paikalla 18.9. klo 10-15.

Jan-Erik Andersson (s. 1954) on koko nelikymmenvuotisen uransa ajan kyseenalaistanut taiteen ja yhteiskunnan sääntöjä yllättävillä ja tarinallisilla teoksillaan. Taiteilija liikkuu sujuvasti erilaisten ilmaisumuotojen välillä. Anderssonin monipuoliseen tuotantoon kuuluu niin performansseja, tilataidetta, video-, valokuva- ja ääniteoksia, veistoksia kuin arkkitehtuuriakin, mistä Pohjanmaan museolla nähdään monipuolinen kattaus näyttelyssä Vapaa tila.

Taiteilijana Andersson tekee mitä haluaa. Hän ei välitä säännöistä tai siitä, miten tai mitä asioita pitäisi lokeroida. Anderssonin tunnistettavaan muotokieleen kuuluvat perusvärit, leikittelevät muodot ja erilaiset ornamentit. Teokset kertovat tarinoita, joko henkilökohtaisia tai tarinankerrontaperinteestä nousevia. Usein näennäisen kevyt ja leikkisä idea kätkee sisälleen syvän, yhteiskuntaan ja ihmisyyteen pureutuvan ajatuksen.

Lehden muotoinen talo

Andersson tunnetaan ehkä parhaiten arkkitehtuurin ja taiteen välisen tilan tutkimisesta. Hänen taiteessaan raja yhteiskunnallisen ja taiteellisen välillä tuntuu katoavan.

Anderssonin tunnetuin teos on kokonaistaideteos Life on a Leaf, taiteilijan perheelleen yhteistyössä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa rakentama talo, joka kyseenalaistaa hallitsevia modernin asumisen ihanteita ja on valmistumisestaan vuonna 2009 saakka houkutellut sekä kotimaista että kansainvälistä kiinnostusta. Lehtitaloksi kutsuttu Life on a Leaf on osa Anderssonin Kuvataideakatemian tohtorintutkintoa.

Life on a Leaf, kuten myös monet muut Anderssonin teoksista, pohtii taiteen mahdollisuutta vaikuttaa arkielämään ja etsii maailmasta ihmiselle sopivaa ja merkityksellistä tilaa. Tämä tulee esille myös Anderssonin lukuisissa julkisissa taideteoksissa.

Julkiset teokset vaikuttavat kaupunkitilan kokemiseen

Anderssonin toteuttamia julkisia teoksia voi löytää monien kaupunkien keskustoista. Tampereen keskustatunnelin koristeelliset ilmastointipiiput ja Lahden Alatorin puiston taiteellinen suunnittelu ovat hänen käsialaansa.

Vaasan näyttelyssä nähtävät teokset ottavat kantaa ornamentiikan ja mielikuvituksellisemman arkkitehtuurin puolesta. Andersson painottaakin taiteellisen ajattelun vahvempaa osuutta kaupunkisuunnittelussa. Miksei voisi rakentaa lehden muotoista taloa? Onko rakennus silloin installaatio, veistos, koti vai puhdasta arkkitehtuuria tai kenties villiä arkkitehtuuria? Miksei esineiden muotoisia rakennuksia ole enemmän?

Teemoina rakentaminen ja tuhoaminen

Näyttelyssä pääteoksena nähtävä Life on a Leaf Video Kiosk on kioskin muotoon rakennettu installaatio, jossa videot esittävät taiteilijan palkitun talon rakennusvaiheita ja elämää kokonaistaideteoksessa. Kioskin seinät ja katto on tehty talon rakentamisesta ylijääneistä materiaaleista.

Rakentamisen vastakohtana näyttelyssä nähdään myös töitä, jotka koskevat tuhoa ja purkamista. Video The Destruction of Beauty dokumentoi rakastetun jugend-talon purkua Turussa. Video nähdään ensimmäistä kertaa Vaasassa Pohjanmaan museon näyttelyssä. Näyttelyssä Andersson tutkii myös eri sukupolvien välistä tilaa.

Vuosien aikana Andersson on toiminut yhdessä toisten taiteilijoiden kanssa, kuten äänitaiteilija Shawn Deckerin, runoilija Robert Powellin ja ympäristötaiteilija Eileen Huttonin kanssa.

Pohjanmaan museossa järjestettävä näyttely on taiteilijan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Pohjanmaalla.  Näyttely avautuu yleisölle perjantaina 17.9. Taiteilija Jan-Erik Andersson on paikalla lauantaina 18.9. klo 10-15 Pohjanmaan museossa. Näyttelykierrokset taiteilijan johdolla järjestetään klo 11 ja klo 14.

Yhteistyössä Veljekset Gröndahlin Säätiö.