Ohita valikko
Tikspac-automaatti.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Muista kerätä koiran jätökset pois ympäristöstä

Julkaistu: 28.2.2024

Kevät lähestyy ja lumien sulaessa kinosten alta paljastuvat myös koirankakat. Vaasan kaupunki muistuttaa koirien jätösten keräämisestä, jonka helpottamiseksi ympäri kaupunkia löytyy jätepussiautomaatteja ja roskakoreja.

Järjestyslain mukaan koiran omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Lain noudattamatta jättäminen voi johtaa sakkorangaistukseen.

Vaasassa on helpotettu koiranomistajien arkea ja ympäri kaupunkia löytyy yhteensä 25 Tikspac-jätepussiautomaattia.

– Automaateista saa ottaa ilmaiseksi pusseja jätösten keräämistä varten. Kaupunki hoitaa pussiautomaattien täydennyksen, kertoo vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell.

Jätöspusseille löytyy myös useita paikkoja, jonne ne voi laittaa. Vaasasta löytyy nimittäin lähes 600 kappaletta puistoroskakoreja. Koirankakkapusseja voi laittaa mihin tahansa näistä roskakoreista.

Koirien jätökset eivät kuuluu luontoon

Koirien jätökset ovat ympäristössä ikävän näköisiä, mutta ne ovat myös todellinen hygieniahaitta. Ulosteet sisältävät runsaasti bakteereita, ja kenkien mukana jätökset kulkeutuvat kotiin, muihin sisätiloihin sekä muualle ympäristöön. Sade- ja sulamisvesien mukana bakteerit taas päätyvät vesistöihin ja tätä kautta jopa uimaveteen asti.

Jätöksistä on haittaa ihmisten ja eläinten lisäksi myös kasvillisuudelle. Koiran ulosteessa olevat ravinteet ja erityisesti typpi aiheuttavat sen, että nurmikko saa liian suuren ravinnepiikin ja palaa.

Jätökset tule kerätä pois myös metsissä, sillä siellä alkaa kasvaa kasveja, jotka eivät siihen ympäristöön kuulu.