Ohita valikko
Nuoret

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Nuoret tekevät 10 hyvää tekoa vaasalaisten hyväksi

Julkaistu: 16.5.2022

Nuorten hyvinvointia vahvistava, palkittu yhteisömenetelmä Gutsy Go toteutuu ensi kertaa Vaasassa toukokuussa. Mukana ovat kaikki Borgaregatans skolan 128 kasiluokkalaista, ja tuloksena syntyy 10 vaikuttavaa nuorten rauhantekoa, jotka myös videoidaan.

Gutsy Go Vaasa kutsuu koko kaupungin mukaan ainutlaatuiseen operaatioon, joka vahvistaa yhteishenkeä sekä nuorten osallisuutta ja ongelmanratkaisukykyä.

23.- 30.5. toteutuvaan Gutsy Go -toimintaviikkoon osallistuu 128 Borgaregatans skolan kahdeksasluokkalaista. Muutamassa päivässä nuoret ideoivat ja toteuttavat luottamusta, ystävyyttä ja rauhaa vahvistavia ratkaisuja kaupunkilaisten arjen ongelmiin ja tarpeisiin.

Nuoret kuvaavat toteuttamansa ratkaisut ja editoivat niistä videot, jotka julkaistaan koulun ensi-illassa ja sosiaalisessa mediassa inspiraatioksi koko kaupungille.

Aiempina vuosina muilla paikkakunnilla nuoret ovat toteuttaneet esimerkiksi senioreiden hemmottelupäivän, hankkineet lahjoituksina puhtaita vaatteita ja saunomista kodittomille sekä pyytäneet tuntemattomia ihmisiä yhteiseen kaverikuvaan.

Nuorten osallisuus keskiössä

Gutsy Go Vaasa toteutetaan yhteistyössä Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden ja Gutsy Go ry:n kanssa.

Nuorten tiimejä ohjaavat Gutsy Go -valmentajakoulutuksen saaneet nuorisopalveluiden työntekijät sekä Borgaregatans skolan opettajat. Paikallisten ammattilaisten tukena toteutuksessa on Gutsy Go:n pedagogian ja median ammattilaisista koostuva tiimi.

– On todella tärkeää, että nuoret pääsevät jakamaan ilon ja onnen tunteita hyvien tekojen kautta ja näkemään sen vaikutuksen, mikä omilla hyvillä teoilla on, kuvailee nuorisosihteeri Mervi Ahola.

Gutsu Go toiminnassa ollut mukana jo 4000 nuorta

Gutsy Go on Suomen suurimman ideakilpailun ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon voittanut yhteisöllinen valmennusmenetelmä, joka yhdistää pedagogiaa, mediaa ja rauhantyötä. Sen tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuutta ja ehkäistä polarisaatiota tarjoamalla nuorille merkityksellinen kokemus vaikuttamisesta ja yhteistyöstä.

Nuorten Gutsy Go -videot nostavat nuorten yhteiskunnallisen potentiaalin näkyväksi mediassa. Mukana toiminnassa on ollut jo liki 4000 nuorta eri puolilta Suomea ja Virosta, ja nuorten ratkaisuja on kertynyt jo yli 400.

– Näiden synkkien uutisten aikaan tarvitaan toisenlaista toivoa tuottavaa kerrontaa, joka muistuttaa meitä ihmisten kyvystä ratkaista asioita yhdessä ja siitä potentiaalista, joka nuorissa on. Jokainen teko, joka lisää myönteistä vuorovaikutusta on rauhanteko. En malta odottaa, että pääsen näkemään millaisia tekoja Vaasan nuoret kehittävät, kertoo Gutsy Go:n toiminnanjohtaja Veera Ikonen.

Gutsy Go somessa: