Ohita valikko
Sanni Asp, Matilde Snellman ja Ines Hartvik Borgaregatans skolan 9E-luokalta pääsivät energian ja kestävän kehityksen teemaviikolla kokeilemaan, miten auringonvalolla voi ladata vaikka puhelinta. Koulun katolle on aurinkovoimala, jossa on yhteensä 140 m2 aurinkopaneeleita.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Nyt tehdään sähköä! Ysiluokkalaiset tuottivat teemaviikolla energiaa auringosta, tuulesta ja vedestä

Julkaistu: 5.5.2023

Miten auringon, tuulen ja veden avulla tuotetaan energiaa? Tätä pääsivät vaasalaisen Borgaregatans skolan noin 150 yhdeksäsluokkalaista konkreettisesti selvittämään energian ja kestävän kehityksen teemaviikolla 17.-19.4.2023.

Vuosittain toistuvan koulun teemaviikon tavoitteena on saada oppilaat tietoisiksi kestävää kehitystä edistävistä asioista, kuten siitä, miten sähköä ja lämpöä tuotetaan uusiutuvin luonnonvaroin.

Viikon ohjelmaan kuuluu muun muassa vierailu Vaasan Sähköllä sekä aurinkopaneeleihin ja vesi- ja tuulivoimaloihin liittyviä työpajoja.

– Vesienergian työpajassa yhdeksäsluokkalaiset työstivät omaa pientä vesivoimalaa hyödyntäen muun muassa magneetteja, kuparilankaa, muovikanisteria ja puulusikoita. Kun vesivoimala on valmis, sitä testataan juoksevan veden alla ja mitataan, kuinka paljon sähköä se tuottaa, kertoo fysiikan ja kemian opettaja Jenny Rönnqvist-Norrby.

Aurinkopaneeleja koulun katolla

Tuulivoimala-työpajassa oppilaat suunnittelivat ja kokosivat oman potkurin eli turbiinin, joka hiustenkuivaajalla tuotetun ”tuulen” avulla tuotti sähköä.

Aurinkoenergian työpajassa tuotettiin pöytälamppua ja puhelimen lataamista varten energiaa pienillä aurinkopaneeleilla.

Borgaregatans skolan katolle asennettiin peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2013 aurinkovoimala, jossa on yhteensä 140 m2 aurinkopaneeleita. Nämä paneelit tuottavat vuodessa 15 000 kilowattia.

– Käymme teemaviikoilla oppilaiden kanssa myös katolla katsomassa isompia aurinkopaneeleita ja kerromme heille, kuinka paljon ne tuottavat energiaa koululle, kertoo matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori Mats Nyblom.

Energiakoulutuksen polku Vaasassa

Vaasassa toteutetaan energiakoulutuksen polkua, joka ulottuu aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin saakka. Pohjolan energiapääkaupungissa Vaasassa oppijat hallitsevat tulevaisuuden työelämätaidot ja energiaosaamisen.

Vaasan kaupungin strategian 2022-2025 yksi kolmesta päätavoitteesta on Hiilineutraali Vaasa 202X. Tavoitteena on olla Suomen energiaviisain ja energiatehokkain kaupunki.