Ohita valikko
Kuva STHCE tapahtumasta, kuva Wärtslä

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Opiskelijatapahtumassa ratkottiin yrityselämän ja seudun aitoja haasteita

Julkaistu: 19.11.2019

Päivitetty: 20.11.2019

Wärtsilä järjesti 12.-13.11. yhteistyökumppaneidensa kanssa korkeakouluopiskelijoille suunnatun kilpailun ”Smart Technology Hub Ecosystem Challenge”, jossa haettiin ratkaisuja yrityselämän aitoihin haasteisiin. Wärtsilän kumppaneina tapahtuman järjestämisessä toimivat Vaasan Sähkö, Vaasan kaupunki, Vaasan yliopisto ja Danfoss.

Tapahtumaan oli ilmoittautunut mukaan lähes 80 opiskelijaa suurimmaksi osaksi vaasalaisista korkeakouluista. Osallistujia tuli myös muun muassa Lappeenrannasta, Tampereelta, Helsingistä Kokkolasta ja Seinäjoelta.

Opiskelijoista koostuvat tiimit ideoivat kahden päivän aikana ratkaisuja haasteisiin, jotka käsittelivät tulevaisuuden kannalta tärkeitä kysymyksiä. Ratkaisuidea saattoi olla esimerkiksi uusi palvelu, tuote tai liiketoimintaidea, joita tiimit kehittivät muun muassa asiakkaiden ja mentoreiden kanssa käymiensä keskustelujen pohjalta.

Asiakkaina ja mentoreina toimivat tapahtuman järjestäjien edustajat. Vaasan kaupungilta tapahtumaan osallistuivat kaavoituksesta Annika Birell ja Oliver Schulte-Tigges sekä kaupunkikehityksestä Susanna Slotte-Kock, Maria Backman ja Pauliina Pääkkönen.

Voittajatiimi pääsee kesätöihin Wärtsilään

Tiimit esittelivät ideansa tuomareille, jotka arvioivat ideat ja antoivat niistä palautetta. Parhaat ideat palkittiin; esimerkiksi voittajatiimille on tarjolla kesätöitä Wärtsilästä ja tapaaminen toimitusjohtaja Vesa Riihimäen kanssa. Lisäksi palkittiin best ecosystem user, best team spirit, best pitch ja best new challenge.

Susanna Slotte-Kock sanoo tuomareiden olleen innoissaan siitä, miten luovia ja hienoja ratkaisuja nuoret olivat kehittäneet näin lyhyessä ajassa.

– Näitä lahjakkaita nuoria opiskelee täällä valtava määrä, ja heidän Vaasaan asumaan ja työskentelemään jäämistään tulisi edistää monin tavoin. Heissä on Vaasan kannalta suuri potentiaali, johon meidän täytyy kaupunkia kehittäessä keskittyä aikaisempaa enemmän. Vaasasta voisi tulla uusien innovatiivisten yrittäjien ja osaajien keskittymä Suomessa, Slotte-Kock ideoi.

Vaasan kaupunki tarjosi opiskelijoille ratkaistavaksi kaksi haastetta

Vaasan kaupungin haasteet liittyivät siihen, miten keskikokoinen kaupunki pystytään pitämään elävänä sekä miten tyhjiä tiloja voitaisiin hyödyntää parhaiten start up -yritysten tarpeisiin.

Koko kilpailun voittanut tiimi ideoi EcoSisu-nimisen sovelluksen. Se yhdistää palveluita ja tiloja, jotka liittyvät start up-yritysten ja kiinteistöjen omistajien sekä isojen yritysten ja muiden erilaisten partnereiden kohtaamiseen. Sovelluksen avulla saa myös taloudellista ja ympäristöön liittyvää konsultointia sekä IT-palveluita.

Opiskelijat esittelevät ideaansa STHEC-tapahtumassa, kuva Wärtsilä
EcoSisu voitti koko kilpailun. Kuva: Wärtsilä.

Kaksi muuta tyhjien tilojen hyödyntämiseen liittyvää ideaa tarjosivat niin ikään ratkaisuja eri osapuolten kohtaamisongelmaan. Toinen ideoista oli airbnb-tyyppinen alusta ja toinen nettisivupohjainen toimitilapalvelu kaupungin verkkosivulle.

– Nämä ideat voivat johtaa jatkossa ratkaisuihin, joilla saadaan helpotettua prosessia erilaisten tilojen saamiseksi esimerkiksi uusien nuorten yrittäjien käyttöön, arvioi Oliver Schulte-Tigges.

Kaupungin elävöittämiseen liittyvää haastetta pohti kaksi tiimiä. Toinen ideoi kaupunkiin vapaaehtoisten verkoston, johon voi osallistua City life Vaasa –sovelluksen kautta. Toisessa tiimissä pohdittiin uutta älykkäämpää ja vihreämpää Vaasaa, joka tarjoaisi erilaisia palveluita erilaisille asukkaille ja houkuttelisi näin myös uusia asukkaita. Tässä ideassa nostettiin esiin myös joukkoliikenteen sujuvauus ja edullisuus sekä kulttuuri- ja kaupunkitapahtumien tärkeys.

Hyvä harjoitus yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi

Pauliina Pääkkösen mielestä tapahtuma antoi hyvää harjoitusta kaikille olla osa laajempaa innovaatioekosysteemiä, jossa yritykset, korkeakoulut, julkinen toimija sekä opiskelijat tekevät yhteistyötä ratkaistakseen yhteisiä isoja haasteita.

– Vaikka teemmekin jatkuvasti yhteistyötä vaasalaisten korkeakoulujen kanssa, oli tämä kuitenkin kaikille partnereille yhteinen uusi ja antoisa ponnistus, toteaa Pääkkönen tyytyväisenä.

Lue lisää tapahtumasta verkkosivulta www.wartsila.com/sthec.

Katso video tapahtumasta.