Ohita valikko
Alskatintien kävelysilta

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Oranssilla värillä väkivaltaa vastaan

Julkaistu: 19.11.2021

Vaasan kaupunki osallistuu Oranssit päivät-kampanjaan, joka vastustaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Aihetta lähestytään muun muassa yleisöopastuksin ja puheenvuoroin. Oranssilla värillä valaistaan Pohjanmaan museo ja Alskatintien kävelysilta.

Oranssit päivät on yksi suurimmista YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin kampanjoista, jota vietetään myös Vaasassa 25.11-10.12.2021.

Pohjanmaan museon yleisöopastuksilla pohditaan naisten yhteiskunnallista asemaa ja tutustutaan kulttuurihistorialliseen Vaasa 400-näyttelyyn. Yleisöopastukset ovat perjantaina 26.11. klo 17 ruotsiksi ja klo 18 suomeksi sekä lauantaina 27.11. klo 13 ruotsiksi ja klo 14 ja klo 15 suomeksi.

Sukupuolittunutta väkivaltaa kokee maailmanlaajuisesti noin joka kolmas nainen. Vaasan ensi- ja turvakoti ry ja Länsi-Suomen rikosuhripäivystys esittäytyvät Pohjanmaan museon aulassa lauantaina 27.11. klo 13–15.30. Päivän aikana kuullaan Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajan puheenvuoro klo 15 sekä Länsi-Suomen rikosuhripäivystyksen aluejohtajan puheenvuoro klo 15.30.

Pohjanmaan museo on avoinna perjantaina 26.11. klo 10-20. Museoon pääsee lauantaina 27.11. klo 10-17 maksutta Vaasan kaupungin kirjastokorttia näyttämällä.

Vaasassa valaistaan museorakennus ja kävelysilta

Maailmanlaajuisen kampanjan aikana monia rakennuksia valaistaan oranssiksi. Vaasassa oranssilla värillä valaistaan Pohjanmaan museo 26.–27.11. ja Alskatintien kävelysilta 25.11.–2.12. Vaasan pääkirjaston edessä oleviin puihin ripustetaan oransseja neulegraffiteja 25.11.–10.12.

Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Se symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

–Naisiin kohdistuva väkivalta ei lopu jos siihen ei rohkeasti puututa. Kyseessä ei ole ”muiden” ongelma, vaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tapahtuu kaikissa maailman maissa, kulttuureissa ja sosiaalisissa luokissa. Valitettavan paljon myös Vaasan seudulla. Ongelma vaikuttaa vahingollisesti meihin kaikkiin sukupuolesta riippumatta, ja kutsunkin kaikki vaasalaiset ottamaan osaa oranssien päivien kampanjaan, kukin itselleen sopivalla tavalla. Älä ole asian hiljainen hyväksyjä, sanoo Elina Viitasaari UN Women Suomen hallituksen jäsen.

Pääkirjaston aulassa on myös esillä aiheeseen liittyvää lainattavaa kirjallisuutta. Paikalliset naisjärjestöt järjestävät torstaina 9.12. klo 16.30-18.30 seminaarin aiheesta seksuaalinen häirintä osana oranssien päivien kampanjaa. Seminaari pidetään pääkirjaston Draama-salissa.