Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut lakisääteisiksi

Julkaistu: 23.10.2019

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut muuttuvat lakisääteisiksi 1.11.2019 alkaen. Muutoksen myötä jokaisen rintamaveteraanin avun tarve arvioidaan ja jokaiselle tehdään henkilökohtainen palvelu– ja hoitosuunnitelma. Lakimuutoksen tavoitteena on tuoda rintamaveteraanien palvelut samalle tasolle kuin sotainvalidien palvelut.

Kotona asumista tukeviin palveluihin oikeutetun rintamaveteraanin tulee olla Suomessa asuva vuosien 1939-1945 sotiin osallistunut rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen tai rintamatunnuksen omaava rintamaveteraani.

– Kotona asumista tukevilla palveluilla avustetaan monipuolisesti rintamaveteraanin kotona selviytymistä. Palvelut perustuvat tarpeen arviointiin. Arvioinnit on tehty Vaasassa kesän ja syksyn 2019 aikana. Kotona asumista tukevia palveluita voidaan korvata myös tehostetun palveluasumisen yksikköön, kertoo kotihoidon johtaja Paula Olin.

Myös palvelusetelit ovat käytössä

Palvelusetelin kautta saatavia palveluja ovat kotihoito, siivous ja kotona tuettu asuminen, johon kuuluu esimerkiksi lehtien luku, kotiaskareiden tekeminen ja ulkoilu suunnitellusti yhdessä kotihoidon työntekijän kanssa. Palvelusetelin antaa kotihoidon palveluohjaaja tai omaishoidon ohjaaja.

Muita kotona asumista tukevia palveluita ovat esimerkiksi ateria-, kauppa- ja lääkeannostelupalvelut sekä päivätoiminta. Osan palveluista tuottaa Vaasan kaupunki ja osan palveluista voit ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta sovitusti.

Taksimatkat virkistystoimintaan

Virkistysmatkoihin käytetään edelleen Invataksi Niemi Oy:n taksia. Taksi tilataan numerosta 06 315 5771. Kun asiakas tilaa taksin, tulee hänen kertoa, että kyseessä on rintamaveteraanille kuuluva virkistysmatka. Invataksi Niemi Oy laskuttaa matkoista suoraan Vaasan kaupunkia, siksi asiakas ei tarvitse rahaa virkistysmatkaan.

Jos avun tarve muuttuu

Jos avun tarve kotona muuttuu, ota yhteyttä ensisijaisesti siihen palveluohjaajaan, joka teki päätöksen palveluistasi.

– Rintamaveteraania ei jätetä yksin tämän muutoksen kanssa, vaan me autamme ja tuemme heitä, lupaa Olin.