Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Ristinummen kaupunkipuutarhasta tulee asukkaiden viherkeidas 

Julkaistu: 25.5.2022

Päivitetty: 31.5.2022

Vaasan tavoite on olla hiilineutraali 2020-luvulla. Toteutamme nyt vaasalaisten ideoita kestävämmästä kaupunkielämästä Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa. Ensimmäinen kokeilu on kaupunkipuutarhan perustaminen Ristinummelle.  

Ristinummen asukkaat ovat toivoneet alueelle viljelylaatikoita. Kevään ja kesän aikana toteutetaan kestävää kaupunkielämää vahvistava viljelylaatikkopuutarha Ristinummelle, Kyläkeskus Kultanummen pihaan. Viljelijäryhmään kutsuttiin lähialueen asukkaita ja kotouttamispalveluiden asiakkaita. Tänä keväänä puutarhassa aloittaa 19 viljelijää.

– Puutarha edistää kiertotaloutta, ja kokeilulla tuetaan myös maahanmuuttajien kotoutumista ja alueen yhteisöllisyyttä, kertoo suunnittelija Anni Toivanen.

Toukokuussa laatikkoviljelijät osallistuvat kahteen koulutukseen, ja hoitavat tämän jälkeen kesän ajan viljelylaatikoitaan itsenäisesti. Elokuussa kokoonnutaan viettämään yhteistä sadonkorjuujuhlaa.

Ravinteet kiertävät biojätteestä pöytään

Toimintaa kehitetään yhdessä asukkaiden, paikallisten yhdistysten sekä jätehuoltoyhtiö Stormossenin kanssa.

Kuntien jätehuoltoyritys  Stormossen tarjoaa viljelylaatikoiden mullat, jotka on tuotettu kompostoimalla vaasalaisten kotitalouksien ja ruokakauppojen biojätteistä. Näin pois heitettyjen biojätteiden ravinteet palaavat takaisin kiertoon ja viljelykasvit kasvavat elinvoimaisina ravinteikkaassa ja lähellä tuotetussa mullassa.

– Kokeilun osallistujille järjestetään opastusta, kuinka jokainen voi edistää kestävää kiertotaloutta kierrättämällä oikein. Viljelylaatikkopuutarhasta tulee Ristinummelle viherkeidas, jossa viihtyvät asukkaiden lisäksi myös pölyttäjät, Toivanen kuvailee.

Syksyllä keskitytään lasten vaikuttamismahdollisuuksiin

Ympäristöministeriön rahoittamassa Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa on syksyllä vuorossa kokeilu, jonka kohderyhmänä ovat lapset.

– Kehitämme lasten vaikuttamismahdollisuuksia, ja tarkoituksena on tuoda lisää lasten ääntä kaupungin kestävän kehityksen päätöksentekoon. Kokeilua suunnitellaan edelleen ja lisää tietoa on tulossa syksymmällä, kertoo Toivanen.

Kaupungeilla ja kunnilla on tärkeä rooli vihreän siirtymän edistämisessä. Vastaavasti kaupunkilaiset ovat avainasemassa ideoimassa, miltä kestävä elämäntapa voi näyttää.

Asukasenerginen Vaasa –hankkeen kokeiluista kerätään oppeja toimintamalleiksi Vaasan kaupungille sekä monistettaviksi muille kunnille.