Ohita valikko
Borgaregatans skolanin tiimi 8 järjesti kaikkien aikojen hevospäivän Metsäkallion päiväkotilaisille, mukana myös Maku-poni.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Ruusuja, ruoka-apua ja poneja: nuoret toteuttivat 11 hyvää tekoa vaasalaisille

Julkaistu: 7.6.2022

Vaasassa toteutui toukokuun lopulla rauhaa vahvistavia tekoja, kun Borgaregatans skolanin 128 kahdeksasluokkalaista jalkautui tiimeissä eri puolille kaupunkia Gutsy Go Vaasa -viikollaan. 

Nuorten hyvinvointia vahvistava, palkittu yhteisömenetelmä Gutsy Go toteutui nyt ensi kertaa Vaasassa. Mukana olivat kaikki Borgaregatans skolan kahdesksasluokkalaiset, ja tuloksena syntyi 11 vaikuttavaa nuorten rauhantekoa. Teot myös videoitiin.

Katso kaikki videot! (Youtube)

Toimintaa ukrainalaisperheille

Gutsy Go Vaasa –viikko starttasi maanantaina, jolloin nuoret tekivät havaintoja siitä, mihin he haluavat vaikuttaa: missä heidän mielestään kaivattaisiin apua, ystävyyttä ja yhteyttä ihmisten välillä? Millaisilla teoilla voisi vaikuttaa siihen, ettei kukaan jää yksin? Tiistaina nuoret ideoivat ratkaisut havaitsemiinsa ongelmiin ja suunnittelivat projektiensa toteutuksen.

Tuloksena syntyi 11 erilaista rohkeaa ratkaisua vaasalaisten hyväksi.

– Nuoret muun muassa järjestivät aktiviteetteja, bingoa ja seuraa vanhuksille, kehittivät kutosluokkalaisille tutustumispäivän helpottaakseen yläasteelle siirtymiseen liittyviä pelkoja ja jakoivat ruoka-apua sitä tarvitseville, kertoo Vaasan kaupungin nuorisosihteeri Mervi Ahola.

Lisäksi panostettiin myönteisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen ihmisten välillä laskemalla liikkeelle kehuviesti sekä pystyttämällä kahvila, jossa tutustutettiin kaupunkilaisia toisiinsa.

– Sata päiväkotilaista sai kokea unelmiensa hevospäivän keppareiden ja ihan oikean hevosen kanssa. Kolme nuorten tiimiä puolestaan tarttui polttavan ajankohtaiseen aiheeseen ja järjesti toimintaa Ukrainasta tulleille pakolaislapsille ja heidän perheilleen, Ahola kertoo.

Nuorten projekteistaan kuvaamat ja editoimat Gutsy Go -videot katsottiin koulun yhteisessä ensi-illassa ja on julkaistu sosiaalisessa mediassa inspiraatioksi kaikille.

Nuorten osallisuus keskiössä

Gutsy Go Vaasa toteutettiin yhteistyössä Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden ja Gutsy Go ry:n kanssa.

Gutsy Go on Suomen suurimman ideakilpailun ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon voittanut yhteisöllinen valmennusmenetelmä, joka yhdistää pedagogiaa, mediaa ja rauhantyötä. Sen tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuutta ja ehkäistä polarisaatiota tarjoamalla nuorille merkityksellinen kokemus vaikuttamisesta ja yhteistyöstä.

Nuorten Gutsy Go -videot nostavat nuorten yhteiskunnallisen potentiaalin näkyväksi mediassa. Mukana toiminnassa on ollut jo liki 4000 nuorta eri puolilta Suomea ja Virosta, ja nuorten ratkaisuja on kertynyt jo yli 400.