Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Satamapuiston päiväkoti täyttää 70 vuotta: jo 20 vuotta kielikylpyä satumaisessa rakennuksessa

Julkaistu: 23.11.2023

Päiväkoti on toiminut Rantakadulla sijaitsevassa hienossa rakennuksessa jo vuodesta 1953 saakka. Varhaiskasvatuksen kielikylpyopetusta Satamapuistossa on toteutettu vuodesta 2004 saakka.

Satamapuiston päiväkoti on kielikylpypäiväkoti, jossa toimii kaksi ryhmää, Delfinerna ja Pingvinerna.

Ruotsin kielen kielikylvyssä varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat käyttävät ruotsin kieltä opetuskielenään, ja lapset voivat käyttää sekä suomea että ruotsia.

Satamapuiston päiväkodissa toteutetaan myös digitaitoja ja energiakasvatusta.

– Olemme osallistuneet muun muassa Vaasan varhaiskasvatuksen energiseen haasteeseen ja Luma-keskus Pohjanmaan kilpailuihin. Nämä on innostaneet sekä lapsia että meitä aikuisia kehittämään erilaisia projekteja digi- ja energiakasvatukseen liittyen, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Sarita Houtsonen.

Satamapuiston päiväkodin lapset lauloivat 70-vuotisjuhlassa 16.11.2023

Setterbergin ja Wreden kotitalo, tulli ja päiväkoti

Setterbergin talona tunnettu upea rakennus on valmistunut 1850-luvun lopussa. Sen rakennutti itselleen kodiksi kaupunginarkkitehti Carl Axel Setterberg.

Setterbergin jälkeen talon on omistanut mm. kuvernööri ja vapaaherra Carl Gustaf Wrede, jonka nuorin tytär Mathilda oli tunnettu vankien ystävänä ja hyväntekijänä. Rakennuksessa on myös toiminut kaupungin tulli.

Vaasalaisten muistoja Satamapuiston päiväkodista:

Tuskin löytyy toista yhtä kaunista lastentarhaa! Kuinka hyvin viihdyinkään Kaisu-tädin eli Karin Levónin ryhmässä kahden vuoden ajan aivan 1950-luvun alussa.

 

Muistelen, että siellä oli nukketeatteritila huoneessa, jossa nukuttiin päiväunet. Ja paljon hyviä lasten lautapelejä, joita yhdessä pelattiin. Nyt kun itsellä omia lapsia, niin toivon että heillä yhtä ihania hoitajia kuin minulla tässä päiväkodissa.

 

Itse kävin eskarin 80-luvulla ja niin hyviä muistoja kaikesta tuosta ajasta ja niin satumainen rakennus, hevosia syötetty ja tonttuja nähty vintin ikkunasta monet kerrat, tontuille jätetty joulupuurokin katosi salamyhkäisesti.

 

Piti testata jääkö kieli kiinni metalliaitaan pakkasella, jäihän se. Tädit huolehtivat ja sain olla sisällä loppupäivän. Prinsessa leikki johon kuului hanat pahvista tehty töttöröhattu. Leikki oli suuressa suosiossa.

Mikä kielikylpy?

  • Ruotsin kielikylpy alkaa viisivuotiaana varhaiskasvatuksessa ja jatkuu koko perusopetuksen ajan.
  • Tavoitteena on tarjota äidinkieleltään suomenkielisille lapsille mahdollisuus hankkia vahva ruotsin kielen taito.
  • Varhaiskasvatuksen kielikylpyyn on haku vuosittain tammikuussa.
  • Tammikuussa 2024 kielikylpyyn voivat hakea vuonna 2019 syntyneet lapset.