Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Vaasan kaupunginorkesteri

Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijoiden kurssi Vaasassa 31.1.-3.2.

Julkaistu: 27.1.2022

Päivitetty: 2.2.2022

Vaasan kaupunginorkesterin yhteistyöviikko Taideyliopisto Sibelius-Akatemian kanssa

Viisi Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijaa saapuu Vaasaan 31.1.-3.2. yhdessä akatemian entisen opettajan ja professorin Atso Almilan kanssa.

Viikon ohjelmistossa opiskelijoilla ovat:

– Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 8 F-duuri (op. 93)

– Robert Schumann: Sellokonsertto

– W. A. Mozart: Balettimusiikkia oopperasta Idomeneo KV 367

Vaasan kaupunginorkesterille on ilo olla mukana näiden nuorten lupausten kouluttamisessa, ja odotammekin innolla yhteistyötä projektista vastaavan Almilan sekä opiskelijoiden kanssa.

Vaasan saapuvat kapellimestariopiskelijat ovat Aku Sorensen, Erle Kont, Mateusz Gwizdalla, Kristian Sallinen ja Costas Vallios. Heidän lisäkseen orkesterin kanssa työskentelee myös sellisti, niin ikään Sibelius-Akatemian opiskelija Oliver Erlich.

 

Oliver Erlich

Oliver Erlich aloitti sellonsoiton 11-vuotiaana synnyinmaassaan Saksassa Baden-Badenissa Ekkehard Opitzin opeissa, ja jatkoi 16-vuotiaasta lähtien opintojaan Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa nuoriso-osastolla Frank-Michael Guthmannin johdolla. Vuonna 2013 Oliver aloitti musiikin kandidaatin opintonsa samassa koulussa professori Martin Ostertagin luokalla, jonka kanssa hän suoritti myös maisteritutkintonsa vuonna 2020.

Vaihtovuosiensa aikana Oliver päätti jatkaa opintoja tekemällä toisen maisteritutkinnon Sibelius-Akatemiassa Marko Ylösen luokalla.

Oliver on työskennellyt monipuolisesti solistina, orkesterimuusikkona ja kamarimuusikkona.

Orkesterimuusikkona hän on toiminut mm. Gustav Mahler Jugendorchesterin kanssa sekä tutti- että soolosellistinä, sekä konsertoinut useamman suomalaisen orkesterin kanssa säännöllisesti.

 

Aku Sorensen

Aku Sorensen (s. 1997) on suomalais-amerikkalainen kapellimestari ja viulisti. Kaliforniassa syntynyt mutta nykyään pääsijaisesti Suomessa työskentelevä Sorensen viimeistelee maisteriopintojaan Sakari Oramon kapellimestariluokalla Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Nuorena kapellimestarina Sorensen on päässyt johtamaan Suomen merkittävimpiä orkestereita, ja 2022 kevätkaudella Aku vierailee mm. Turun filharmonisen orkesterin, Jyväskylä Sinfonian, ja Tapiola Sinfoniettan luona. Sorensen on Helsingin kamariorkesterin perustajajäsen, ja toimii myös Luosto soi! -festivaalin taiteelisena johtajana.

 

Erle Kont

Erle Kont on virolainen kapellimestari ja klarinetisti. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta maisteriksi soittimenaan klarinetti v. 2020, ohjaajinaan Kari Kriikku ja Harri Mäki. Hän on jatkanut opintojaan Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohdon, puhallinorkesterijohdon ja kuoronjohdon osalta yhdessä Sakari Oramon, Petri Komulaisen ja Nils Schweckendiek:n kanssa.

Kont on voittanut lukuisia klarinettikilpailuja ja on esiintynyt useiden virolaisten orkestereiden solistina.

Kont toimii Tapiolan Viihdeorkesterin ylikapellimestarina sekä Tartu Sound -nimisen nykymusiikin organisaation taiteellisena johtajana.

 

Mateusz Gwizdalla

Mateusz Gwizdalla on australialais-puolalainen kapellimestari ja säveltäjä, ja Sibelius-Akatemian uusi opiskelija Sakari Oramon luokalla. Hän on aiemmin suorittanut kapellimestariopintoja Monika Wolińska johdolla Fryderyk Chopin University of Music:ssa Varsovassa, Puolassa. Monash University:ssä Australian Melbournessa hän on opiskellut linjalla  Jazz Composition and Performing Arts. Hän on osallistunut myös useille mestarikursseille niin Euroopassa kuin Australiassa.

Kausina 2019-2021 Mateusz on työskennellyt apulaiskapellimestarina  Opera at the Castle (’Opera na Zamku’) -oopperassa Szczecin:ssä, Puolassa sekä työskennellyt yhdessä Szczecin Philharmonic -orkesterin sekä Podlasie Opera and Philharmonic:n kanssa Białystok:ssa.

 

Kristian Sallinen

Kristian Sallinen (s. 2001) opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Sakari Oramon oppilaana. Sallinen aloitti kapellimestariopintonsa professori Jorma Panulan oppilaana ja on myös saanut opetusta mm. kapellimestareilta Susanna Mälkki, Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste ja Esa-Pekka Salonen.

Sallinen saavutti 3. sijan Tampereen valtakunnallisessa alttoviulukilpailussa vuonna 2017. Hän on myös ansioitunut kamarimuusikko ja Seele -kvartetin jäsen. Sallinen on esiintynyt useilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa, sekä soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin ja Mikkelin kaupunginorkesterin solistina.

 

Costas Vallios

Constantine Paraskevas Vallios (Costas Vallios) on syntynyt v. 2003 Yhdysvalloissa Maryland:ssa. Hän on opiskellut ILION Music High School:ssa Ateenassa, soittiminaan viulu, fagotti ja piano, kapellimestariopintojen lisäksi. Hän on soittanut ateenalaisissa nuoriso-orkestereissa.

Kapellimestariopintoja hän on tehnyt Jorma Panulan mestariluokilla Turussa toukokuussa 2019 ja Vaasassa syyskuussa 2019. Hän opiskelee kandidaatin tutkintoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla.