Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Vasa stadsorkester

Kurs med Sibelius-Akademins dirigentstuderande i Vasa 31.1.-3.2.

Publicerad: 27.1.2022

Uppdaterad: 2.2.2022

Samarbete med Konstuniversitetet Sibelius-Akademin och Vasa stadsorkester

Fem dirigentstuderande vid Sibelius-Akademin anländer till Vasa 31.1.-3.2. tillsammans med akademins tidigare lärare och professor Atso Almila.

På repertoaren under veckan står:

– Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 8 F-dur (op. 93)

– Robert Schumann: Cellokonsert

– W. A. Mozart: Balettmusik ur operan Idomeneo KV 367

Vasa stadsorkester har glädjen att vara med och utbilda dessa unga löften, och vi väntar med iver på samarbetet med projektansvariga Almila och de studerande.

De dirigentstuderande som kommer till Vasa är Aku Sorensen, Erle Kont, Mateusz Gwizdalla, Kristian Sallinen och Costas Vallios. Utöver dem arbetar också en cellist med orkestern, Oliver Erlich, som också studerar vid Sibelius-Akademin.

 

Oliver Erlich

Oliver Erlich började spela cello som 11-åring i sitt födelseland Tyskland och han undervisades av Ekkehard Opitz i Baden-Baden. Vid 16 års ålder fortsatte han sina studier på ungdomsavdelningen vid musikhögskolan i Karlsruhe under ledning av Frank-Michael Guthmann. År 2013 inledde Oliver studier till musikkandidat vid samma skola på professor Martin Ostertags klass, och under hans ledning avlade Oliver också magisterexamen år 2020.

Under utbytesåren i Finland beslöt Oliver fortsätta studierna genom att avlägga en andra magisterexamen på Marko Ylönens klass vid Sibelius-Akademin.

Oliver har arbetat mångsidigt som solist, orkestermusiker och kammarmusiker.

Som orkestermusiker har han varit verksam med bl.a. Gustav Mahler Jugendorchester som både tutti- och solocellist, samt regelbundet konserterat med flera finska orkestrar.

 

Aku Sorensen

Aku Sorensen (f. 1997) är en finsk-amerikansk dirigent och violinist. Sorensen, som är född i Kalifornien men numera huvudsakligen arbetar i Finland, färdigställer sina magisterstudier på Sakari Oramos dirigentklass vid Konstuniversitetet Sibelius-Akademin. Som ung dirigent har Sorensen fått leda några av Finlands mest betydelsefulla orkestrar, och vårsäsongen 2022 kommer Aku att gästa bl.a. Åbo filharmoniska orkester, Jyväskylä Sinfonia och Tapiola Sinfonietta. Sorensen är grundande medlem i Helsingfors kammarorkester och även verksam som konstnärlig ledare för festivalen Luosto soi!

 

Erle Kont

Erle Kont är en estnisk dirigent och klarinettist. Han utexaminerades som magister vid Sibelius-Akademin år 2020 med klarinett som sitt instrument, med Kari Kriikku och Harri Mäki som handledare. Han har fortsatt sina studier vid Sibelius-Akademin i fråga om orkesterledning, blåsorkesterledning och körledning tillsammans med Sakari Oramo, Petri Komulainen och Nils Schweckendiek.

Kont har vunnit flera klarinettävlingar och uppträtt som solist i flera estniska orkestrar.

Kont är verksam som chefsdirigent för Tapiola Viihdeorkesteri samt konstnärlig ledare för Tartu Sound som är en organisation för nutida musik.

 

Mateusz Gwizdalla

Mateusz Gwizdalla är en australiensisk-polsk dirigent och kompositör, och ny studerande på Sakari Oramos klass vid Sibelius-Akademin. Han har tidigare bedrivit dirigentstudier för Monika Wolińska vid Fryderyk Chopin University of Music i Warszawa i Polen. Vid Monash University i Melbourne i Australien har han studerat på linjen Jazz Composition and Performing Arts. Han har också deltagit i flera mästarkurser både i Europa och i Australien.

Under säsongerna 2019-2021 har Mateusz arbetat som biträdande dirigent vid Opera at the Castle (’Opera na Zamku’) i Szczecin i Polen samt samarbetat med orkestern Szczecin Philharmonic samt Podlasie Opera and Philharmonic i Białystok.

 

Kristian Sallinen

Kristian Sallinen (f. 2001) studerar orkesterdirigering på Sibelius-Akademins dirigentklass som elev till Sakari Oramo. Sallinen inledde sina dirigentstudier som professor Jorma Panulas elev och har också fått undervisning av bl.a. dirigenterna Susanna Mälkki, Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste och Esa-Pekka Salonen.

Sallinen kom på 3:e plats vid  Tammerfors riksomfattande altviolintävling år 2017. Han är också en meriterad kammarmusiker och medlem av Seele-kvartetten. Sallinen har uppträtt på flera festivaler runt om i Europa samt spelat  som solist i bl.a. Radions symfoniorkester och S:t Michels stadsorkester.

 

Costas Vallios

Constantine Paraskevas Vallios (Costas Vallios) är född i Maryland i Förenta staterna år 2003. Han har studerat vid ILION Music High School i Aten, med violin, fagott och piano som instrument, utöver dirigentstudier. Han har spelat i atenska ungdomsorkestrar

Dirigentstudier har han bedrivit på Jorma Panulas mästarklasser i Åbo i maj 2019 och i Vasa i september 2019. Han studerar för kandidatexamen på dirigentklassen vid Sibelius-Akademin.