Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Vaasan kaupunginorkesteri

Sukupuolten tasapainoon kannustava Womentums saavutti yleisöä 49 maassa

Julkaistu: 11.6.2021

Vaasan kaupunginorkesterin kevätkauden konserttisarja Womentums onnistui upeasti tavoitteissaan. Laadukas ohjelmisto sai paljon kiitosta, ja sukupuolten tasavertaisuus nousi puheenaiheeksi niin taideyhteisön sisällä kuin mediassa. Seitsemän konsertin sarjassa kaikki kapellimestarit ja solistit olivat naisia.

 

– Womentums onnistui todella hyvin. Saimme kuulla sinfoniaa, laulelmaa, barokkia – monenlaisia esityksiä upeilta muusikoilta. Olen todella iloinen, että lisäksi olimme tasa-arvon aallonharjalla, toteaa Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta hymyillen.

 

Womentums sai ihmiset kiinnostumaan sukupuolten tasapainosta ja samalla myös Vaasan kaupunginorkesterista, jonka Facebook-seuraajien määrä lisääntyi usealla sadalla vain muutamassa viikossa. Erityisen ilahtunut Huhta on kansainvälisestä huomiosta. Striimattuja ilmaiskonsertteja katsottiin peräti 49 maassa.

 

– Womentums toi orkesterille uusia kuulijoita ympäri maailmaa. Suomalaiset lähetystöt jakoivat tiedotettamme sekä linkkejä konserttien striimauksiin. Oli hienoa huomata, että Womentums huomattiin jopa isoissa kaupungeissa, kuten Lontoossa, New Yorkissa ja Berliinissä.

 

Womentums ja tasa-arvoteot jatkuvat

 

Konserttisarjan myönteinen vastaanotto saattaa jopa poikia Vaasan kaupunginorkesterille kansainvälistä yhteistyötä. Huhta luottaa Womentumsin lisänneen orkesterin kiinnostavuutta myös työnantajana. Tasa-arvoinen työyhteisö vapauttaa esiin muusikon todellisen potentiaalin.

 

– Sukupuolten pysyvä tasapaino vaatii hirveän paljon rauhallista sinnikkyyttä, Huhta painottaa.

 

– Koen, että konserttisarja Womentums oli vasta lähtölaukaus. En vielä tiedä, missä muodossa Womentums teemana näkyy ja kuuluu Vaasan kaupunginorkesterissa, mutta tasa-arvotyö jatkuu tavalla tai toisella.

 

Womentumsin avaama viesti sukupuolten tasa-arvosta jatkuu vahvana heti syyskauden ensimmäisessä konsertissa.

 

– Aloitamme syyskauden Siri Branderin säveltämällä teoksella Elegie. Vaasassa 1866 syntynyt Brander oli paitsi muusikko myös eläinaktivisti. Hän on Suomen unohdettuja naissäveltäjiä, joita on alettu löytää ja ansaitusti nostaa jalustalle, Huhta iloitsee.