Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Vasa stadsorkester

Konsertserien Womentums, med sin uppmuntran till balans mellan könen, hade åhörare i 49 länder

Publicerad: 11.6.2021

Vasa stadsorkesters konsertserie Womentums uppnådde sitt mål ypperligt på våren.  Det högklassiga programmet fick mycket beröm och jämställdheten mellan könen väckte diskussion såväl inom konstgemenskapen som i medierna. I konsertserien med sju konserter var alla dirigenter och solister kvinnor.

 

Womentums lyckades verkligen bra. Vi fick höra en symfoni, visor, barock – många olika slags uppträdanden med lysande musiker. Jag är verkligen glad och dessutom förverkligades jämställdhetstanken, konstaterar Vasa stadsorkesters intendent Mia Huhta med ett leende.

 

Womentums väckte människors intresse för jämställdheten mellan könen, och samtidigt för Vasa stadsorkester, som fick flera hundra nya följare på Facebook bara under några veckors tid. Huhta är speciellt glad över den internationella uppmärksamheten. De streamade gratiskonserterna sågs rentav i 49 olika länder.

 

Womentums gav orkestern nya åhörare runtom i världen. Finska ambassaderna delade ut vårt meddelande samt länkar till de streamade konserterna. Det var fint att Womentums uppmärksammades t.o.m. i stora städer som London, New York och Berlin.

 

Womentums och jämställdhetsarbetet fortsätter

 

Det positiva bemötande som konsertserien fick, kan för Vasa stadsorkester resultera t.o.m. i internationellt samarbete. Huhta tror att Womentum har ökat intresset för orkestern även i egenskap av arbetsgivare. En jämlik arbetsgemenskap befriar även musikernas verkliga potential.

 

En kontinuerlig balans mellan könen kräver en hel del sansad uthållighet, understryker Huhta.

 

Jag upplever att konsertserien Womentum bara är början. Jag vet inte ännu i vilken form Womentums temat kommer att synas och höras i Vasa stadsorkester, men jämställdhetsarbetet fortsätter på ett eller annat sätt.

 

Womentums budskap om könens jämställdhet fortsätter starkt genast vid höstsäsongens första konsert.

 

Vi inleder höstsäsongen med Siri Branders verk Elegie. Brander som var född i Vasa 1866, var förutom musiker även djuraktivist. Hon är en av de bortglömda kvinnliga tonsättarna i Finland, som börjar komma fram och som förtjänar att uppmärksammas, konstaterar Huhta glatt.