Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Rakkaus IIK KÄÄK YÄK The Sound of Music Vaasan kaupunginteatteri

Tanssija Ulla Väätäinen sukeltaa innolla uusiin maailmoihin: ”Työskentelen unelma-ammatissani”

Julkaistu: 1.6.2020

Ulla Väätäinen on toinen Vaasan kaupunginteatteriin kiinnitetyistä uusista tanssijoista. Hänet nähdään syksyllä näyttämöllä klassikkomusikaalissa sekä vauhdikkaassa lastennäytelmässä.

32-vuotias Väätäinen on työskennellyt ympäri Suomea eri koreografien, tanssiryhmien ja teattereiden kanssa. Viimeiset kaksi vuotta hän on ollut kiinnityksellä Tanssiteatteri Rimpparemmissä Rovaniemellä, ja ennen Lapin vuosiaan työskennellyt freelancerina Helsingissä. Väätäinen on vieraillut mm. Tanssiteatteri Raatikossa, Tanssiryhmä Off/Balancessa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Jojo – Oulun Tanssin Keskuksessa, Oulun teatterissa, Teatterikoneessa, Petri Kekoni Companyssa ja Pori Dance Companyssa, joiden lisäksi hän on ollut mukana kesäteattereissa useampana kesänä niin näyttämöllä kuin koreografinakin.

Alun perin Jyväskylästä kotoisin oleva Väätäinen odottaa jo innolla syyskauden alkua ja uutta työtään Vaasan kaupunginteatterissa.

– Ihana muuttaa Vaasaan, odotan innolla tutustumista uuteen kotikaupunkiin, teatteriin ja vaasalaisiin. Toiveeni olisi, että saisin tehdä mahdollisimman paljon kiinnostavia juttuja, jotka haastavat ja stimuloivat omaa ajattelua ja fyysisyyttä.

Väätäisen yksi mieleenpainuvimmista esiintymisistä johti naisen maan uumeniin ja toinen puolestaan keskelle koulukiusaamisen tuntemuksia.

– Esiinnyimme Petri Kekoni Companyn kanssa Täydenkuun Tanssit -festivaalilla Pyhäjärvellä kaivoksessa puolentoista kilometrin syvyydessä. Jännittävä hissimatka kesti yli kaksi minuuttia ja maan sisässä oli trooppinen ilmasto. En ole koskaan hikoillut esityksen aikana niin paljon: näytöksen aikana tuli juotua litratolkulla vettä ja vissyä!

– Teemaltaan merkittävä teos on ollut koulukiusaamisesta kertova Sivullinen-monologi jyväskyläläisen Teatterikoneen kanssa. Vaikean aiheen parissa työskentely avasi minulle kiusaamisen käsitettä ja siihen liittyviä rooleja laajemmin sekä myös kärsimystä, jota kiusaaminen aiheuttaa. Teoksen esittäminen koululaisille ja erityisesti yleisökeskustelut esitysten jälkeen tuntuivat tärkeiltä. Se, että yksikin kiusaamista kokenut katsoja koki lohtua tai saavansa äänensä kuuluviin esityksemme kautta toi tunteen, että esitys oli tarpeellista tehdä.

Väätäisen kipinä tanssimiseen syntyi nelivuotiaana, kun hän näki ensimmäisen kerran lomamatkalla Pietarissa Joutsenlammen. Siitä inspiroituneena Väätäinen puki balettipuvun päälleen ja kiipesi kirjahyllyyn.

– Siitä se ajatus varmaan lähti. Jotenkin mulla on ollut sellainen olo ihan pienestä pitäen, että haluan tanssijaksi, vaikka tanssin harrastamisen pariin ja tanssikouluun päädyin vasta myöhemmin kouluikäisenä. Sittemmin mulla on ollut todella hyviä opettajia, jotka ovat osanneet kannustaa minua oikeaan suuntaan oikeina hetkinä.

Vapaa-ajallaan Väätäinen liikkuu ja harrastaa pilatesta, tapaa ystäviä, kokkailee poikaystävänsä kanssa ja nautiskelee elämästä. Hän kertoo tarvitsevansa myös paljon aikaa ”yksin haahuilemiseen” ja ajattelemiseen. Työstään Väätäisen on hankala löytää juurikaan huonoja puolia.

– Vaikea löytää ikäviä puolia, kun saa työskennellä unelma-ammatissaan. Ehkä ne ovat kuitenkin työajat, joiden takia esimerkiksi monet sukujuhlat tai tärkeät hetket läheisten kanssa ovat jääneet välistä. Parasta työssäni on se, kun saa tutkia, leikkiä ja sukeltaa uusiin maailmoihin sekä yhdessä tekeminen, työkaverit ja uusien taitojen oppiminen. On myös ihmeellistä, kun harjoitusprosessin alussa lähdetään jostain – ei välttämättä vielä kauheasti mistään – liikkeelle ja viimein päädytään siihen hetkeen, kun asiat ovat kehkeytyneet joksikin, teos hioutunut uomiinsa ja koittaa ensi-ilta.

Väätäinen on mukana syksyllä The Sound of Music –musikaalissa sekä Rakkaus?! IIK! KÄÄK! YÄK! –lastenesityksessä.

Ulla Väätäinen | Vaasan kaupunginteatteri
Ulla Väätäinen. Kuva: Tero Hyväluoma.

ULLA VÄÄTÄINEN:

 • Ikä:
  32
 • Kotoisin:
  Jyväskylästä.
 • Perhe:
  Puoliso.
 • Koulutus:
  Tanssitaiteen maisteri Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta 2014. Edeltävät opinnot Amsterdamissa (Amsterdam University of the Arts, Modern Theatre Dance), josta valmistui tanssijaksi vuonna 2011.
 • Lempiruoka:
  Lohi teriyaki bowl, pasta ja sushi.
 • Lempisarja:
  Huutokauppakeisari ja aamu-TV.
 • Motto elämässä:
  ”Mielummin överit kuin vajarit” ja ”more is more!”
 • Minkälaisia terveisiä haluat lähettää Vaasan kaupunginteatterin katsojille:
  Ihana muuttaa Vaasaan, odotan innolla tutustumista uuteen kotikaupunkiin, teatteriin ja vaasalaisiin. Näiden poikkeusolojen jälkeen yhteen kokoontuminen tuntuu varmasti entistä merkityksellisemmältä eli nähdään syksyllä ja tervetuloa teatteriin!