Ohita valikko
Havainnekuva Teeriniemen uudesta päiväkodista Joutsenenkadun päästä. Kuva: Lujatalo Oy. Arkkitehdin näkemys, muutokset mahdollisia.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Teeriniemen uuden päiväkodin rakentaminen alkaa

Julkaistu: 21.11.2022

Teeriniemelle valmistuu uusi päiväkoti tammikuussa 2024. Kaksikerroksisen päiväkotirakennuksen rakennustyöt alkavat tänä syksynä ja se otetaan käyttöön alkuvuodesta 2024.

Uuteen, suomenkieliseen päiväkotiin tulee yhteensä kahdeksan ryhmää 0-6-vuotialle lapsille. Päiväkoti rakentuu nykyisen päiväkodin viereiselle tontille Teeriniemenkadun ja Joutsenenkadun risteykseen.

Uuden päiväkodin pihan suunnittelun lähtökohtana on ollut tontilla sijaitsevan metsän säilyttäminen mahdollisimman luonnontilaisena. Rakennus on kaksikerroksinen, mikä säästää tonttia ja metsää.

– Päiväkodin pihan toiminnot on voitu sijoittaa “taikametsään” osittain vanhojen puiden lomaan. Piha on jaettu ikäryhmittäin omiksi alueikseen ja näiden välille istutetaan ja säilytetään pienempiä puustoalueita, kertoo rakennuttajapäällikkö Emilia Sorama.

Pihalle istutetaan hyötypuita ja pensaita. Saattoliikenne eli lasten vienti ja haku päiväkodista on keskitetty Joutsenenkadulle.

Porrastila toimii katsomona, näyttämönä ja leikkiluolana

Sisätiloissa kaksikerroksisen rakennuksen sydämenä toimii aula ja porrastila, jota voi käyttää katsomona ja näyttämönä. Portaan alle voi kehittää inspiroivan leikkiluolan ja kauppaleikkipaikan. Toiseen kerrokseen pääsee myös pihalta katettua, säältä suojattua portaikkoa pitkin. Rakennuksessa on myös hissi.

Jokaisella lapsiryhmällä on omat ryhmätilansa sekä sisäänkäyntinsä märkäeteis- ja eteistiloineen.

Varhaiskasvatuksen henkilökunta on ollut myös mukana uuden päiväkodin suunnittelussa hankkeen eri vaiheissa.

– Mielipiteitä ja ehdotuksia on kysytty esimerkiksi ryhmätiloihin, yhteisiin tiloihin ja saliin sekä pihaan liittyen. Myös lapsia otetaan mukaan suunnitteluun vähän myöhemmässä vaiheessa, kertoo Teeriniemen päiväkodin päiväkodinjohtaja Virpi Lähteenmäki.

Havainnekuva sisätiloista. Kuva: Lujatalo Oy. Arkkitehdin näkemys, muutokset mahdollisia.

Kaupunginosan sydän ja kaikille avoimia tiloja

Teeriniemen uusi päiväkoti sijoittuu keskeiselle paikalle, ja siitä toivotaankin syntyvän kaupunginosan sydän, joka on avoin myös sen asukkaille.

Päiväkodin sali, ruokailutilat ja keittiö sekä taide- ja monitoimitilat ovat myös asukkaiden iltakäytössä. Monitoimitila keittiöineen on sijoitettu katoksen yhteyteen.

Teeriniemen nykyinen, 1980-luvulla rakennettu päiväkotirakennus vaatisi lähivuosina mittavan peruskorjauksen, joten vanha rakennus puretaan. Nykyinen päiväkotirakennus on käytössä siihen saakka, kunnes uusi rakennus on valmis.

Teeriniemen uusi päiväkoti

  • Urakoitsija Lujatalo Oy
  • Rahoitetaan leasing-mallilla. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 8,7 miljoonaa euroa.
  • Päiväkodin on määrä valmistua joulukuussa 2023.
Teeriniemen uuden päiväkodin sijainti kartalla.