Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Tehdään Vaasasta Suomen siistein kaupunki! Keräämällä roskia teet hyvän teon ympäristölle

Julkaistu: 14.3.2024

Päivitetty: 8.4.2024

Vaasalaiset keräsivät viime keväänä ympäristöstä yli 3 000 pussillista roskia Ylen valtakunnallisessa Miljoona roskapussia -kampanjassa. Kampanja järjestetään myös tänä vuonna, ja Vaasa on taas mukana yhdessä yli 140 kaupungin ja kunnan kanssa. Tule mukaan tekemään Vaasasta Suomen siistein kaupunki!

Miljoona roskapussia -kampanja käynnistyy maanantaina 15.4. ja päättyy 5.6. Kerätyt roskapussit merkitään kampanjasivulle yle.fi/miljoonaroskapussia, jossa kerättyjen pussien määrä on näkyvissä reaaliaikaisesti.

Viime keväänä valtakunnalliseen laskuriin kirjattiin yhteensä 210 372 kerättyä roskapussia. Laskuri jatkaa tästä luvusta avautuessaan.

– Lumien sulettua ympäristöstä paljastuu keväällä iso määrä roskia. Tavoitteenamme on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia, vähentää välinpitämättömyyttä roskaamista kohtaan sekä havahduttaa ihmiset näkemään roskien määrä, kertoo kampanjan vastaava tuottaja Pia Louhivuori Yleltä.

Verkkolaskuri laskee kerättyjä roskapusseja reaaliajassa 

Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin yle.fi/miljoonaroskapussia-sivulla sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Luvassa on siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä!

Vaasassa lähdetään luonnollisesti hakemaan koko kisan voittoa.

– Viime vuonna sijoituimme asukaslukuun suhteutettuna hienosti neljänneksi yli 50 000 asukkaan kaupungeista. Tästä iso kiitos kuuluu kaikille roskia keränneille. Tänä vuonna meillä on hyvä mahdollisuus parantaa sijoitusta entisestään, kannustaa Vaasan kaupungin vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell.

Roskien kerääminen on hyvä teko ympäristölle. Vaasassa kerätään tänä vuonna myös hyviä tekoja, joten nyt vaasalaiset pääsevät lyömään kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

– Muiden ilostuttaminen, auttaminen ja ympäristöstä huolehtiminen lisäävät kaikkien onnellisuutta. Kun keräät roskia, kerrytät myös vaasalaisten yhteisiä hyviä tekoja, jotka näkyvät laskurissa osoitteessa www.vaasa.fi/vuosihyviatekoja. Syötämme vaasalaisten keräämät roskapussit myös hyvinä tekoina kyseiseen laskuriin, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Leena Forsén.

Tarjoamme roskapusseja ja –piikkejä

Kampanjan aikana Vaasassa on ympäri kaupunkia 16 isoa roska-astiaa, jotka merkitään näkyvällä kyltillä ja tyhjennetään kampanjan aikana normaalia useammin.

– Toivomme, että vaasalaiset osallistuvat sankoin joukoin talkoisiin ja kerätyt roskapussit viedään ensisijaisesti näihin roska-astioihin. Toki myös muut kaupungin roska-astiat ovat käytössä normaalisti ja roskapussit voi tuoda myös suoraan kaupunginpuutarhalle, Grandell jatkaa.

Tarjoamme kerääjille roskapusseja ja roskapiikkejä, joilla roskien kerääminen maastosta sujuu helposti. Roskapiikkejä on rajallinen määrä, joten halukkaita pyydetään varaamaan ne etukäteen. Yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta.

Myös Vaasan kaupungin työntekijöitä kannustetaan roskien keräämiseen.

– Haluamme näyttää esimerkkiä tarjoamalla työntekijöille mahdollisuuden kerätä roskia työpäivän aikana työtehtävän suomien mahdollisuuksien mukaan. Haastamme myös kaikki alueen asukkaat, yritykset, yhdistykset ja yhteisöt mukaan kampanjaan. Tehdään yhdessä Vaasasta Suomen siistein kaupunki, Grandell kertoo.

Näin osallistut kampanjaan

  1. Hanki Yle-tunnus: https://yle.fi/aihe/yle-tunnus
  2. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi
  3. Lähde ulos – yksin tai porukalla
  4. Kerää roskia ympäristöstä
  5. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
  6. Kirjaudu Ylen verkkosivuille
  7. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin/kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
  8. Haasta ystäväsi mukaan!

Roskapussin kokoa ei ole tarkasti määritelty. Pääasia on, että roskia kerätään!

Tarvitsetko roskapusseja tai roskapiikkejä? Ota yhteyttä:

  • Simo Marttila, 0400 668 649
  • Inger Norrgård, 040 195 4031
  • Susanna Helenelund, 040 702 8277