Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Vi gör Vasa till Finlands snyggaste stad! Genom att plocka upp skräp gör du en god gärning för miljön

Publicerad: 14.3.2024

Uppdaterad: 8.4.2024

Vasaborna plockade förra våren upp mer än 3 000 påsar skräp från omgivningen i samband med Yles nationella kampanj En miljon soppåsar. Kampanjen ordnas också i år, och Vasa deltar igen tillsammans med fler än 140 städer och kommuner. Kom med och gör Vasa till Finlands snyggaste stad!

Kampanjen En miljon soppåsar inleds måndag 15.4 och upphör 5.6. De insamlade soppåsarna anges på kampanjsidan svenska.yle.fi/miljonsoppasar, där den insamlade mängden soppåsar kan ses i realtid.

I fjol på våren registrerades i räknaren totalt 210 372 soppåsar med insamlat skräp. När räknaren öppnas fortsätter den från denna siffra.

– När snön smälter på våren kommer det fram en stor mängd skräp i omgivningen. Vårt mål är att inspirera människor att samla in en miljon påsar skräp från omgivningen, minska likgiltigheten för nedskräpning och öppna upp människornas ögon för mängden skräp, berättar kampanjens ansvariga producent på Yle, Pia Louhivuori.

Räknaren håller koll på mängden insamlade soppåsar i realtid

De insamlade soppåsarna anges i räknaren på sidan svenska.yle.fi/miljonsoppasar vid den ort där soppåsarna har samlats in. Räknaren uppdateras i realtid. Utöver det gemensamma goda utlovas alltså en riktig tävling mellan orterna i Finland!

I Vasa går man naturligtvis in för att vinna hela tävlingen.

– I fjol placerade vi oss, i förhållande till invånarantalet, fint på en fjärde plats bland städer med över 50 000 invånare. Ett stort tack för detta går till alla dem som plockade skräp. I år har vi en bra möjlighet att nå en ännu bättre placering, säger Vasa stads ansvariga trädgårdsmästare Kaj-Erik Grandell uppmuntrande.

Att samla skräp är att göra en god gärning för miljön. I Vasa samlar vi i år också in goda gärningar, så nu kan Vasaborna slå två flugor i en smäll.

– Att glädja eller hjälpa någon eller att vara rädd om miljön ökar lyckan för alla. När du plockar skräp ökar du också mängden gemensamma goda gärningar som Vasaborna gör och som syns i räknaren  på adressen www.vaasa.fi/sv/ettaravgodagarningar. Det antal påsar skräp som Vasaborna har samlat in matar vi in i räknaren också som goda gärningar, säger kommunikations- och marknadsföringsdirektör Leena Forsén.

Vi erbjuder soppåsar och skräpplockare

Under kampanjen finns det runtom i Vasa 16 stora sopkärl som märks ut med tydliga skyltar och töms oftare än vanligt.

– Vi hoppas att Vasaborna deltar i stora skaror i talkot och att de insamlade soppåsarna förs i första hand till de här sopkärlen.  Naturligtvis är också stadens övriga sopkärl i användning på normalt sätt och soppåsarna kan också föras direkt till stadsträdgården, säger Grandell.

Vi erbjuder samlarna soppåsar och skräpplockare, med vilka insamlingen av skräp i terrängen går lätt. Skräpplockare finns i begränsad mängd och därför önskar vi att de som är intresserade reserverar dem på förhand. Kontaktuppgifterna finns i slutet av meddelandet.

Också Vasa stads anställda uppmuntras till att samla skräp.

– Vi vill föregå med gott exempel genom att erbjuda arbetstagarna en möjlighet att samla skräp under arbetsdagen i den mån som arbetsuppgifterna medger. Vi utmanar även alla invånare, företag, föreningar och sammanslutningar i området att delta i kampanjen. Tillsammans ska vi göra Vasa till Finlands snyggaste stad, säger Grandell.

Så här deltar du i kampanjen

  1. Skaffa dig ett Yle-konto: https://svenska.yle.fi/yle-konto
  2. Ta med skräpplockare, handskar och en tom påse
  3. Gå ut – ensam eller i grupp
  4. Samla skräp i omgivningen
  5. När soppåsen är full för du skräpet som du samlat in till blandavfallet
  6. Registrera dig på Yles webbplats
  7. Ange antalet soppåsar som du samlat in vid den stad/kommun där du har samlat in skräp, på adressen svenska.yle.fi/miljonsoppasar
  8. Utmana dina vänner att delta!

Soppåsens storlek har inte klart definierats. Huvudsaken är att skräp samlas in!

Behöver du soppåsar eller skräpplockare? Kontakta: 

  • Simo Marttila, 0400 668 649
  • Inger Norrgård, 040 195 4031
  • Susanna Helenelund, 040 702 8277