Ohita valikko
Kuva torin jouluvaloista ja joulukuusesta

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset Vaasan joulu

Torin joulukuusi löytyi tänä vuonna Purolasta – myös jouluvalot sytytetään normaaliin tapaan

Julkaistu: 17.11.2022

Päivitetty: 23.11.2022

Vaasan keskusta saa jälleen valohoitoa sadoista torin ympäristöön levittyvistä jouluvaloista. Valoloiston kruunaa komea joulukuusi, joka löytyi tänä vuonna Purolasta.

Joulukuusi kaadettiin keskiviikkona Timo ja Marjut Männistön tontilta Purolasta. Männistöille kuusi on monessa mielessä merkityksellinen.

– Ostimme tämän tontin 90-luvulla, jolloin siinä oli pelkkää metsää. Meidät on aikoinaan vihitty metsän keskellä ja alttari rakennettiin silloin juuri tämän kuusen juurelle, Timo Männistö muistelee.

Tontin raivaaminen ja talon rakentaminen alkoi pian vihkimisen jälkeen.

– Tyttäremme kastettiin työmaalla ja kastemaljan vesi kaadettiin kuusen juurelle. Siitä ilmeisesti voimistuneena kuusi lähti kasvamaan ja se on varmaankin syynä miksi siitä tuli niin iso ja komea, Männistö naurahtaa.

Kuusi oli noin kolme metriä korkea, kun talo valmistui. Nyt se alkaa olla jo liian iso Männistöjen tontille, joten he päättivät tarjota sitä kaupungille.

Viheraluetiimin palveluvastaava Jarmo Latvalan mukaan kuusiehdokkaita oli tänä vuonna tarjolla poikkeuksellisen paljon.

– Etsimme kuusta ensin kaupungin omilta tonteilta, mutta sen lisäksi saimme kymmenkunta tarjousta asukkailta. Kuusen pitää olla vähintään 10-12 metriä korkea, symmetrinen ja tuuhea, ja tällä kertaa paras löytyi Purolasta, Latvala kertoo.

Kuusi katkaistiin ja kuljetettiin torille keskiviikkona 16.11. ja se komistaa keskustaa aina tammikuun 13. päivään saakka.

Kuusen ympärille kiedotaan viime vuosien tapaan sata metriä valokaapelia, 25 lämpimän valkoista valopalloa ja yli metrin korkuinen valaistu latvatähti. Kuusen juurella komeilee lisäksi kolme isoa, noin kaksi metriä leveää joulupalloa.

Energiatehokkaat jouluvalot valaisevat keskustaa

Vaasan keskustaan saatiin muutama vuosi sitten täysin uudet jouluvalot, joita täydennettiin viime jouluna torille asennettavalla satoja metrejä pitkällä led-valonauhalla.

Vaikka kaupunki pyrkii säästämään energiaa monin eri toimenpitein, energiatehokkailla led-valaisimilla toteutetut jouluvalot pidetään päällä tänäkin vuonna. Myös asukkaat ovat kokeneet tärkeänä, että keskustan joulutunnelmaan panostetaan.

– Jouluvalojen osuus kaupungin kokonaisenergiankulutuksessa on hyvin pieni. Näemme tärkeäksi säilyttää jouluvalojen tuoman ilon ja piristyksen muutoin pimeänä vuodenaikana, kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi perustelee.

Valot valaisevat toria ainakin loppiaisviikkoon saakka, ja mahdollisesti myös pidempään.


Virittäydy joulun tunnelmaan Vaasan Joulu -sivustolla.
Löydä tarinoita, tietoa, lahjavinkkejä sekä paljon mutta.