Ohita valikko
Nainen ja meri

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Tue kahdella sanalla: ”Mitä kuuluu?”

Julkaistu: 7.9.2022

Milloin olet viimeksi kysynyt ystävältä, työkaverilta tai perheenjäseneltä, mitä hänelle kuuluu? Vaasan nuorisovaltuusto haastaa kaikki vaasalaiset kysymään yhdeltä läheiseltään, mitä tälle oikeasti kuuluu ja mikä tärkeintä, myös kuuntelemaan vastauksen.

Kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää vietetään 10.9. Suomen mielenterveys ry:n (Mieli) koordinoiman itsemurhien ehkäisypäivän viesti on, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurha on turvallista ottaa puheeksi. Samalla vähennetään itsemurhiin liittyvää häpeäleimaa.

Vaasan nuorisovaltuusto haastaa kaikki vaasalaiset kysymään ainakin yhdeltä läheiseltään, mitä tälle oikeasti kuuluu.

– Jos itse huomaan, että kaverilla tai perheenjäsenellä on synkkä päivä tai selkeästi paha olo, yritän lohduttaa ja tukea. Toisen fiilistä voi parantaa menemällä vaikka yhdessä kävelylle ja juttelemaan, kuvailee nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ella Filppula.

Ole läsnä ja kuuntele

Mieli ry neuvoo, että alakuloisen läheisen kohtaamiseen ei tarvita supertaitoja. Kaikki alkaa kysymyksestä ”mitä kuuluu?”

Pieni välittämisen ele synkimpänä päivänä voi olla hyvin merkityksellinen. Moni kasaa pahaa oloa sisälleen, kunnes joku kysyy, on läsnä ja kuuntelee. Arvokkain tuki, jota voi alakuloiselle läheiselle antaa, alkaa kysymyksestä ”mitä kuuluu?”

Et ole yksin

Vaasan nuorisoasema Klaaran psykologi Anna-Maria Hjerpe kertoo, että esimerkiksi teini-ikäisten vanhempien kannattaa varata joka päivä pieni hetki, jolloin on todella läsnä nuorelle.

– Kun nuoren on helppo puhua vanhemmalle mukavista asioista, myös vaikeammista asioista puhumisen kynnys on matalammalla. Nuorten kanssa tärkeää on myös muistaa, että he harvoin haluavat vanhemmiltaan hyviä neuvoja, vaan kaipaavat kuuntelijaa omille kokemuksilleen, niin hyville kuin pahoille, Hjerpe kuvailee.

Psykologi kannustaa kaikkia kysymään, puhumaan ja kuuntelemaan.

– Suurin osa ihmisistä kamppailee jossain vaiheessa elämässään jollain tavalla mielenterveyden ongelmien kanssa. Et siis ole yksin, ja apua on saatavilla, vaikka kaikki tuntuisi mustalta, Hjerpe kannustaa.

Lisätietoa keskustelun tueksi ja apuun kriisitilanteissa löydät Mitä kuuluu –kampanjan sivustolta.