Förbigå menyn
Nainen ja meri

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Stöd med tre ord: ”Hur går det?”

Publicerad: 7.9.2022

När har du senast frågat en vän, arbetskamrat eller familjemedlem, hur det går för hen? Ungdomsfullmäktige i Vasa utmanar alla vasabor att fråga en närstående, hur det på riktigt går för hen och viktigast av allt att också lyssna på svaret.

Internationella dagen för förhindrande av självmord infaller 10.9. Budskapet för dagen för förhindrande av självmord, som koordineras av Föreningen för mental hälsa i Finland rf (Mieli), är att självmord kan förhindras, att det finns hjälp att få mot självdestruktiva tankar och att det är tryggt att tala om självmord. Samtidigt minskas den skamstämpel som anknyter till självmord.

Ungdomsfullmäktige i Vasa utmanar alla vasabor att fråga åtminstone en närstående, hur det på riktigt går för hen.

– Om jag själv ser att en kompis eller familjemedlem har en dyster dag eller tydligt mår illa, försöker jag trösta och stöda. Den andras feelingar kan höjas genom att man t.ex. går på promenad tillsammans och diskuterar, beskriver ordföranden för ungdomsfullmäktige Ella Filppula.

Var närvarande och lyssna

Mieli ger rådet att man inte behöver några supertalanger för att bemöta en deprimerad anhörig. Allt börjar med frågan “hur går det?”

En liten gest av att man bryr sig en dyster dag kan vara av stor betydelse. Många samlar illamåendet inom sig tills någon frågar, är närvarande och lyssnar. Det värdefullaste stödet som man kan ge en deprimerad närstående börjar med frågan ”Hur går det?”

Du är inte ensam

Psykolog Anna-Maria Hjerpe vid ungdomsstationen Klaara i Vasa berättar att t.ex. för föräldrar till tonåringar lönar det sig att varje dag ta en liten stund då de är helt och hållet närvarande för den unga.

– Då det är lätt för en ung person att prata med sin förälder om trevliga saker, sjunker tröskeln för att tala också om svåra saker. Med ungdomar är det viktigt att också komma ihåg att de sällan vill ha goda råd av sina föräldrar, utan de behöver någon som lyssnar på deras upplevelser, såväl bra som dåliga, beskriver Hjerpe.

Psykologen sporrar alla att fråga, prata och lyssna.

– Största delen av människorna kämpar i någon fas av sitt liv med problem som gäller den mentala hälsan. Du är inte ensam, och hjälp finns att få, fastän allt skulle kännas svart, sporrar Hjerpe.

Mera information som stöd för diskussion och hjälp i krissituationer finns på webbplatsen till kampanjen Hur går det.