Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Tupakantumppi on maailman yleisin roska: tehdään Vaasasta Suomen siistein kaupunki!

Julkaistu: 30.5.2023

31.5. vietetään WHO:n tupakatonta päivää. Teemapäivä pyrkii tuomaan esille tupakan haittoja, sillä kahdeksan miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain tupakoinnin takia. Samaan aikaan meneillään on myös Ylen Miljoona roskapussia –kampanja.

Tupakantumppi on maailman yleisin roska:

  • Suomessa ympäristöön päätyy noin 4 miljardia tupakantumppia vuodessa. Niillä saisi päällystettyä ison jalkapallokentän 30 cm:n kerroksella.
  • Tumpit eivät hajoa, vaan niistä kertyy mikromuovia luontoon.
  • Tumpeista huuhtoutuu vesistöihin ja maaperään myrkyllisiä aineita. Ravintoketjun kautta ne kulkeutuvat eläimiin ja ihmisten lautasille.

Myös Vaasa on mukana valtakunnallisessa Miljoona roskapussia -kampanjassa, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskaa. Kerätyt roskapussit merkitään kampanjasivustolle oman paikkakunnan kohdalle.

Maailman tupakaton päivä

Maailman terveysjärjestö eli WHO perusti Maailman tupakattoman päivän vuonna 1987 kiinnittääkseen maailmanlaajuista huomiota tupakkaepidemiaan ja sen aiheuttamiin ehkäistäviin kuolemiin ja tauteihin.

Vuosittain vaihtuvilla teemoilla WHO pyrkii lisäämään tietoutta tupakoinnin terveysriskeistä sekä suojella tulevia sukupolvia.

Tietoa ja tukea tupakoinnin lopettamiseen

Tietoa ja tukea tupakan ja muiden nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen on saatavissa Pohjanmaan hyvinvointialueen terveyspalveluista sekä työterveysasemilta ja esimerkiksi seuraavista linkeistä.

Aikuisille

Nuorille