Ohita valikko
Veneitä Vaasan sisäsatamassa

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Työllisyystoimijat kokoontuvat Vaasassa: suuret muutokset puhututtavat

Julkaistu: 2.9.2022

Vaasa kokoaa yli 300 työllisyystoimijaa ja työllistämisestä kiinnostunutta valtakunnallisille TYP-päiville Vamian Hansa-kampukselle 6.-7.9. Lisäksi reilut 260 henkilöä osallistuu tapahtumaan etänä.

Kaksipäiväisen tapaamisen aikana keskustellaan muun muassa työllistämistyön tulevaisuudesta hyvinvointiuudistuksen ja TE-uudistuksien jälkeen sekä tarjotaan luentoja muutosprosessista ja hyvinvoinnista. Päiväohjelman lisäksi vietetään iltajuhlaa TV:stä tutun Strömsö-ohjelman tunnelmallisessa miljöössä.

Huoli työn jatkuvuudesta

TYP-palvelu on lakisääteinen kunnan, TE-toimiston ja Kelan välinen yhteistyömuoto ja tarkoittaa ”työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua”. Tarkoitus on tehdä palvelusta sujuvampaa niille työnhakijoille, jotka TE-toimistojen palvelujen lisäksi tarvitsevat myös terveys- tai sosiaalipalveluja tai kuntoutuspalveluja.

– Tällä hetkellä TYP-palvelu on suurten muutosten edessä, kun 1.1.2023 siirrytään hyvinvointialueisiin. Täällä Pohjanmaalla olemme ottaneet ”varaslähdön” hyvinvointialueen toimintaan jo 1.1.2022, mutta vuodenvaihde tuo paljon suuria muutoksia myös meidän alueellemme, kertoo Vaasan seudun ja Suupohjan TYP-koordinaattori Lotta Österberg-Englund.

TYP-palvelua koskeva lakiesitys on parhaillaan menossa eduskuntaan. Lakiesityksessä kunta korvataan täysin hyvinvointialueella TYP-palvelussa. Tämä herättää huolta kunta-alalla.

– Monessa kunnassa, myös täällä Pohjanmaalla, TYP-työhön osallistuu henkilöstöä, jonka tehtävänä on etsiä työttömille sopivia työtoimintapaikkoja ja työpaikkoja. Nämä henkilöt eivät usein ole työskennelleet osana sosiaali- ja terveystoimea, minkä vuoksi heitä ei ole siirretty hyvinvointialueelle. Jos nykyinen lakiesitys menee läpi, nämä henkilöt suljetaan vuodenvaihteessa TYP-työn ulkopuolelle. Sen seurauksena tiedonkulku viranomaisten välillä vaikeutuu ja asiakkaiden palveluprosessit hidastuvat, Österberg-Englund sanoo.

Käytännössä kunnat siis suljetaan TYP-yhteistyön ulkopuolelle, vaikka ne edelleen ovat taloudellisesti osaltaan vastuussa pitkäaikaistyöttömien työttömyyskorvauksista.

Seuraava suuri uudistus edessä

Lakiesitys koetaan erityisen hankalaksi, koska seuraava iso uudistus odottaa jo nurkan takana. TE2024-uudistuksessa, jonka arvioidaan tulevan voimaan vuonna 2024 tai 2025, TE-toimistojen tehtävät siirtyvät kunnille. Siinä vaiheessa kunnista tulee siis jälleen osa TYP-yhteistyötä.

– Toivoisimme, että kunnat saisivat olla mukana TYP-työssä myös siirtymävaiheen aikana. Meillä on hyvin toimivia järjestelmiä, joita ei kannata muutaman vuoden takia lakkauttaa ja luoda jälleen uudelleen, Österberg-Englund toteaa.