Ohita valikko
Äiti Tanya Mishchenko ja tytär, 4-vuotias Nina käyvät useamman kerran viikossa Huutoniemen avoimessa päiväkodissa.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Ukrainalaisperheet viihtyvät Huutoniemen avoimessa päiväkodissa

Julkaistu: 24.10.2022

Vaasan kaupungin varhaiskasvatus on viime keväästä saakka järjestänyt Huutoniemen avoimen päiväkodin tiloissa avointa toimintaa ukrainalaisille perheille.

Huutoniemen avoimessa päiväkodissa ovet ovat avoinna joka arkipäivä klo 8.30-15.

Paikalla on aina kaksi varhaiskasvatuksen työntekijää sekä usein myös vapaaehtoisia, jotka esimerkiksi ohjaavat askarteluhetkiä sekä opettavat suomen kieltä.

– Välillä teemme myös ruokaa yhdessä, joko meidän tarjoamistamme tai perheiden mukanaan tuomista aineksista, kertoo perhepäivähoidonohjaaja Arja Håkansson.

Toiminnan tavoitteena on tarjota alle esikouluikäisille lapsille sekä koulujen loma-aikoina myös kouluikäisille ja heidän vanhemmilleen turvallista, yhteistä toimintaa vertaistukiryhmissä.

– Eräs äiti kommentoi, että tämä on heille terapiaa, kun saavat tulla tänne, Håkansson kuvailee.

Äidille ja tyttärelle seuraa ja tekemistä

Ukrainan Harkovasta kotoisin oleva Tanya Mishchenko käy usein avoimessa päiväkodissa 4-vuotiaan tyttärensä Ninan kanssa. 9-vuotias esikoinen käy Nummen koulua.

Äiti ja lapset saapuivat Suomeen maaliskuussa, mies jäi Ukrainaan.

– Asumme Vanhassa Vaasassa, ja tähän on helppo tulla pyörällä tai bussilla. Tykkäämme molemmat tosi paljon käydä täällä. On kiva opetella suomea esimerkiksi laulujen avulla, ja lapselle on täällä aina kavereita, Mishchenko kertoo.

Kävijöitä elo-syyskuussa yli 700

Päiväkodin tiloissa on myös pieni lahjoituspöytä, josta perheet saavat maksutta ottaa mukaansa esimerkiksi vaatteita, astioita ja leluja. Tavaroita ovat lahjoittaneet vaasalaiset yksityishenkilöt.

Håkanssonin mukaan avoimen toiminnalle on tarvetta ja kävijöitä riittää.

– Varsinkin viime keväänä ja tänä kesänä kävijöitä oli tosi paljon. Elo- ja syyskuun aikanakin kävijöitä oli yhteensä 724, Håkansson kertoo.

Huutoniemen tiloissa käyvät lähinnä Melaniemellä, Ristinummella ja Teeriniemellä asuvat ukrainalaiset perheet.

Tänä syksynä Vaasassa kokeillaan myös päivittäistä kerhotoimintaa 3-5-vuotiaille ukrainalaisille lapsille Kuningattarenpolun avoimen päiväkodin tiloissa Ristinummella.