Förbigå menyn
Mamma Tanya Mishchenko och dottern, 4-åriga Nina, besöker flera gånger i veckan Roparnäs öppna daghem.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Ukrainska familjer trivs i det öppna daghemmet i Roparnäs

Publicerad: 24.10.2022

Vasa stads småbarnspedagogik har sedan i våras ordnat öppen verksamhet för ukrainska familjer vid det öppna daghemmet i Roparnäs.

I Roparnäs öppna daghem är dörrarna öppna varje vardag kl. 8.30–15.

På plats finns alltid två arbetstagare inom småbarnspedagogiken samt ofta också frivilliga, som t.ex. leder pysselstunden samt undervisar i finska.

– Ibland lagar vi också mat tillsammans, antingen av ingredienser som vi bjuder på eller sådana som familjerna har med sig, berättar familjedagvårdsledare Arja Håkansson.

Målet med verksamheten är att erbjuda barn under förskoleåldern samt när skolorna har lov också barn i skolåldern och deras föräldrar en trygg, gemensam verksamhet i kamratstödsgrupper.

– En mamma kommenterade att det är terapi för dem då de får komma hit, beskriver Håkansson.

Sällskap och något att göra för mamma och dotter

Tanya Mishchenko, som kommer från Charkiv i Ukraina, är ofta på det öppna daghemmet med sin 4-åriga dotter Nina. Äldsta barnet, som är 9 år, går i skola i Nummen koulu.

Mamman och barnen anlände till Finland i mars, mannen stannade i Ukraina.

– Vi bor i Gamla Vasa, och hit är det enkelt att ta sig med cykel eller buss. Båda gillar vi väldigt mycket att komma hit. Det är trevligt att lära sig finska t.ex. med hjälp av sånger, och barnet har alltid kompisar här, berättar Mishchenko.

Över 700 besökare i augusti-september

I daghemmet finns också ett litet donationsbord, och från det kan familjerna gratis plocka med sig t.ex. kläder, kärl och leksaker. Sakerna har donerats av privatpersoner i Vasa.

Enligt Håkansson finns det ett behov av den öppna verksamheten och besökarna räcker till.

– I synnerhet i våras och somras var det verkligt många besökare. Också under augusti och september var besökarna totalt 724, berättar Håkansson.

Till lokalerna i Roparnäs kommer främst de ukrainska familjer som bor i Melmo, Korsnäståget och Orrnäs.

I höst görs det i Vasa också ett försök med daglig klubbverksamhet för ukrainska barn i åldern 3–5 år på Drottningsstigens öppna daghem i Korsnäståget.