Ohita valikko
Kuva: Christoffer Björklund

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Uudistettu Terranova avautuu yleisölle lauantaina 10. joulukuuta

Julkaistu: 9.12.2022

Uudistetun luonnontieteellisen perusnäyttelyn avoimia avajaisia vietetään lauantaina 10.12.2022 klo 10–17 Pohjanmaan museossa.

Avajaispäivän ohjelmassa on musiikkia ja pop-up-opastuksia näyttelyn kohteissa klo 12–16. Museoon ja näyttelyyn pääsee tutustumaan ilmaiseksi klo 10–17.

Terranovan uusittu luonnontieteellinen perusnäyttely kertoo alueemme ainutlaatuisesta luonnosta, eli Merenkurkun maailmanperinnöstä, sen syntyyn vaikuttaneesta jääkaudesta sekä ihmisen ja merellisen luonnon suhteesta. Tulevaisuutta pohditaan etenkin ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Sana ”Terranova” on latinaa ja tarkoittaa uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy yhdeksän millimetriä vuosittaisen maankohoamisen seurauksena. Maayhteys Ruotsiin syntyy tällä vauhdilla noin 2000 vuoden kuluttua. Näyttely perustuu Pohjanmaan museon luonnontieteellisiin kokoelmiin, joiden vanhimmat osat ovat peräisin 1860-luvulta.

Näyttelyn arkkitehtuurin ja visuaalisen suunnittelun on tehnyt Taina Väisänen Suunnittelutoimisto Taktista. Sisällöstä on vastannut luonnontieteellisten kokoelmien amanuenssi Tuomas Jokela. Maalaukset ja monet mallit ovat Jenni Ojalaisen käsialaa. Museomestari Olli Kohtamäki on vastannut tekniikasta ja rakenteiden toteutuksesta. Rakentamisessa ovat olleet mukana myös Juha Havusela ja Marcus Lerviks, jolta nähdään näyttelyssä myös Merenkurkun vuodenkierrosta kertova videoteos.

Elävöitettyä luontoa ja jääkausisimulaattori

Pohjanmaan mennyttä ja nykyistä luontoa kuvaavissa dioraamoissa koet sulavan mannerjäätikön, pääset kurkistamaan itämerennorpan pesään sekä tutustumaan lintujen syysmuuttoon, hyönteisten monimuotoisuuteen ja rantaniityn elämään. Tutut hyljevene ja merikotkan pesä ovat mukana näyttelyssä. Vihatuista eläimistä kertovan dioraaman keskellä voit tunnustella suhdettasi eläimiin mm. susien, merimetsojen, hylkeiden ja valkoposkihanhien ympäröimänä.

Jääkausisimulaattorissa voi itse kokeilla, millaisia moreeniharjanteita jäätikkö voi sulaessaan muodostaa. Näyttelyssä tarjoutuu myös hetki rauhoittua ja miettiä ajan kulua maan kohoamista katsellen, sillä tilasta on näkymä Pohjoiselle Kaupunginselälle.

Terranovan näyttelyä on uudistettu vuosien 2021–2022 aikana museorakennuksen peruskorjauksen yhteydessä. Terranovan näyttelytilojen lattia- ja seinäpinnat sekä ilmanvaihto on uusittu. Samalla 1930-luvun museorakennuksen tilojen esteettömyyttä on parannettu.

Näyttelyä ovat tukeneet Hedmanin säätiö ja Veljekset Gröndahlin säätiö.

Terranova on suosittu vierailukohde ympäri vuoden niin lapsille kuin aikuisillekin. Seuraa ilmoitteluamme osoitteessa vaasankaupunginmuseot.fi ja osallistu tapahtumiimme.