Ohita valikko
Käsi kädessä

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Uudistunut Osallistumisohjelma innostaa vaikuttamaan

Julkaistu: 3.5.2022

Vaasan kaupungin päivitetyn Osallistumisohjelman tavoitteena on tehdä osallistumisesta helppo osa arkea. Onnistunut vaikuttaminen ja vuorovaikutus luovat merkitystä ja yhteenkuuluvuutta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan maanantaina 2. toukokuuta.

– Tämä ohjelma on tehty yhdessä, meille kaikille. Järjestimme vuosina 2020 ja 2021 yhteensä 15 työpajaa ja kohtaamista asukkaille, neuvostoille, yhdistyksille, kokemusosaajille, toimialoille ja verkostoille. Meillä oli myös luottamushenkilöistä koostuva ohjausryhmä. Lopuksi asukkaat saivat kommentoida kokonaisuutta, kertoo ohjelmasta vastaava aluepalvelupäällikkö Suvi Aho.

Keskusteluissa ja työpajoissa mietittiin muun muassa keinoja, joilla kaupunki voi tukea asukkaiden suoraa osallistumista ja vaikuttamista sekä sitä, miten ja missä ihmiset itse haluavat osallistua.

– Ohjelmassa on otettu huomioon juuri asukkaiden ja järjestöjen tarpeet. Ja tietysti se, miten kaupungin työntekijät voivat toiminnallaan edistää ja tukea osallistumista, Aho summaa.

Kolme kantavaa teemaa

Keskusteluista Osallistumisohjelmaan koostettiin kolme teemaa, jotka rakentuvat eri toimijoiden näkökulmista. Näitä ovat:

  • Asukkaiden Vaasa – osallistuminen toimii arjessa. Teema sisältää muun muassa osallistuvan budjetoinnin, lasten vaikuttamisen kehittämisen sekä kirjastojen roolin syventämisen vaikuttamispaikkoina.
  • Vaasa on järjestöystävällinen kaupunki – merkityksellinen elämä syntyy vuorovaikutuksessa. Teemassa tarkastellaan muun muassa kaupungin tilojen avoimuutta, kootaan järjestöopas ja tiedotetaan kokemusosaajatoiminnasta.
  • Osallistumista tukeva kaupunki ja osaavat työntekijät – vaikuttamisen mahdollisuudet paranevat. Teema käsittelee koulutusta ja tukea, jota kaupungin työntekijät ja johto saavat osallistumistyön tueksi. Näitä ovat muun muassa osallistumisen työkalupakki ja saavutettavuuden edistäminen.

Ahon mukaan ohjelman toteutumisen seuranta on tärkeää.

– Jokaiselle teemalle on laadittu konkreettiset tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit. Toimenpiteiden toteutumista ja toimialojen asukasvuorovaikutusta seurataan vuosittain. Kaupunginvaltuustolle tehdään laajempi katsaus edistymisestä valtuustokauden lopuksi. Yhdessä muotoiltu ohjelma muuttuu yhteistyöllä eläväksi; teoiksi vaasalaisessa, onnellisessa arjessa, Aho lupaa.

 

Tutustu ohjelmaan ja osallistumismahdollisuuksiin: www.vaasa.fi/vaikuta