Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Uusi kävelykatuosuus avataan 9.12. – Valaistu teräsveistos nousi paraatipaikalle

Julkaistu: 2.12.2022

Vaasan uuden kävelykatuosuuden avajaisia vietetään perjantaina 9.12. klo 15-17. Juhlallisen avajaistilaisuuden lisäksi luvassa on muun muassa muotinäytös, kestävän liikkumisen minimessut sekä kävelykadun päähän pystytetyn teräsveistoksen julkistaminen. Tarjolla on myös glögiä ja piparia sekä Vaasa-heijastimia.

Uusi kävelykatuosuus sijaitsee Hovioikeudenpuistikolla rautatieaseman ja Pitkänkadun välillä. Kävelykatua on rakennettu huhtikuusta saakka ja se valmistui aikataulussa.

Työmaapäällikkö Jukka Saaren mukaan vanhan ja uuden yhteensovittaminen ja työmaan keskeinen sijainti aiheuttivat omat haasteensa.

– Kadun alta paljastui jopa yli sata vuotta vanhoja rakenteita. Aina kun uutta ja vanhaa liitetään yhteen, on rakentaminen käytännössä täyttä soveltamista. Sen lisäksi työmaan läpi kulki päivittäin satoja, ellei tuhansia ihmisiä, joten liikennejärjestelyjen suunnittelu ja toteutus veivät suuren osuuden työajasta, Saari kertoo.

Uusi kävelykatu ei syntynyt itsestään, vaan vaati suuren määrän käsipareja. Kävelykadun alta löytyy muun muassa 17 kilometriä sulanapitoputkistoa, jotka kiinnitettiin käsin 30 000 surrilangalla. Kadun pinnalle on puolestaan aseteltu 3000 neliötä graniittilaattaa ja 160 000 noppakiveä.

– Nimike ”kivityömies” sekä heidän ammattitaitonsa tuli erittäin näkyväksi lopputuloksessa, Saari kiittelee.

Avajaisissa monipuolisesti ohjelmaa

Kävelykadun avajaiset käynnistyvät juhlapuheilla ja nauhan leikkauksella rautatieaseman uuden liikenneympyrän edustalla. Nauhan leikkaavat kaupunkiympäristölautakunnan sekä kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtajat Kai Luoma ja Ida Jousmäki.

– Kävelykadun jatkaminen on vaasalaisen hyvän yhteistyön näyte, johon on osallistunut iso määrä ihmisiä aina päätöksenteosta ja rahoituksen järjestämisestä suunnitteluun sekä rakentamiseen saakka. Valtio avustaa toteutusta merkittävällä rahasummalla osana kaupunkien kestävän liikkumisen edistämistä. Haluan kiittää lämpimästi ihan kaikkia hankkeeseen vähänkään osallistuneita ja erityisesti lähitienoon yrittäjiä sekä asukkaita positiivisesta suhtautumisesta työmaahan ja tavoiteltuun lopputulokseen, sanoo kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi.

Puheiden jälkeen vuorossa on kävelykadun päähän pystytetyn teräsveistoksen julkistaminen. Teos pystytettiin paikoilleen jo marraskuun lopussa, mutta se vihitään virallisesti avajaisten yhteydessä.

Virallisen osuuden jälkeen vuorossa on musiikkiesitys ja kävelykadun vaateliikkeiden järjestämä muotinäytös. Avajaisissa pääset tutustumaan myös Mini-Lifti -yhteiskäyttöautoihin, sähköpyöriin sekä aseman edessä sijaitsevaan uuteen pyörätalliin.

Kaupunki tarjoaa paikalle saapuneille glögiä ja pipareita sekä Vaasa-heijastimia.

Asema-aukion uusi teräsveistos sai innoituksen merimerkistä

Kävelykadun päähän nousee kälviäläisen kuvanveistäjä Jaakko Pernun kuusi- ja puolimetrinen teräsveistos nimeltään Reimari.

Reimari-veistoksen esikuvana on vanhanmallinen merimerkki, eli länsiviitta. Sen ajatuksellinen lähtökohta pohjautuu Vaasan kaupungin keskustan keskeiseen asemaan meren lahtien ympäröimänä ja sen tehtävänä on antaa viesti Vaasasta ja auttaa suunnistamaan asemalta keskustaan.

– Teos perustuu tuolloiseen länsiviitan malliin, jossa punaisten korien kartiot osoittavat pystysuunnassa eri suuntiin ylös ja alas. Tapa on edelleenkin käytössä paperisissa merikorteissa mutta väriltään mustana, ja se osoittaa, että viitta on kierrettävä lännen puolelta, kertoo Pernu.

Valaistu teräsveistos nousee katutasosta noin 6,5 metrin korkeuteen ja sen ympäristö laatoitetaan kotimaisella Baltic Brown -kivellä, jota kävelykadulla jo käytetään. Länsiviitan punaista väriä toistaa punertavaksi hapettuva teräs. Metalli oksidoituu aikaa myöten kauniin syvän punaiseksi ja samalla metallista tulee täysin korroosion kestävä.

Taideteos on hankittu Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella. Teoksen kokonaiskustannus on 60 000 euroa.

 

Avajaisten ohjelma

  • Musiikkiesitys: Kukka-Maaria Kallio
  • Avauspuhe: Kai Luoma
  • Työmaan tarina: Jukka Saari, työmaapäällikkö
  • Yrittäjän tarina: Carola Svahn-Salomäki, Karisma
  • Nauhan leikkaus: Ida Jousmäki ja Kai Luoma
  • Taideteoksen julkistaminen: Sivistystoimen johtaja Christina Knookala ja taiteilija Jaakko Pernu
  • Musiikkiesitys: Kukka-Maaria Kallio
  • Muotinäytös

Avajaisissa pääset myös tutustumaan Mini-Lifti -yhteiskäyttöautoihin, sähköpyöriin sekä uuteen pyörätalliin. Tapahtuman juontaa Hippi Hovi.

Lue aiemmat tiedotteet aiheesta: