Ohita valikko
Seniorineuvolan terveydenhoitaja Evelina Klemola.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Pohjanmaan hyvinvointialueen uusi seniorineuvola on aloittanut toimintansa

Julkaistu: 18.3.2024

Päivitetty: 19.3.2024

Seniorineuvola on ennaltaehkäisevä palvelu, joka tukee ikäihmisten terveyttä. Se on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, jotka eivät ole Pohjanmaan hyvinvointialueen muiden säännöllisten palveluiden piirissä tai kotihoidossa. Osana seniorineuvolaa aloitetaan tänä keväänä ryhmätapaamiset, joiden kautta saa terveyttä tukevaa tietoa.

Pohjanmaan hyvinvointialueen uusi seniorineuvola aloitti toimintansa Vaasassa vuoden alussa. Ikäihmisille suunnattua ennaltaehkäisevää työtä on tehty aikaisemminkin, mutta uusi toimintamalli yhtenäistää palvelua Pohjanmaan hyvinvointialueen sisällä. Vaasan seniorineuvola sijaitsee Ikäkeskuksen tiloissa Tammikaivontiellä, ja Vähässäkyrössä seniorineuvola sijaitsee terveyskeskuksessa.

Seniorineuvola auttaa tunnistamaan terveyteen vaikuttavia riskitekijöitä varhaisessa vaiheessa ja siten ehkäisemään erilaisia kansansairauksia. Jos asiakas tarvitsee apua sairauteen liittyvissä asioissa tai hänen on päästävä lääkärille, hänen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Ryhmätapaamiset osana seniorineuvolaa

Seniorineuvolassa aloitetaan kevään 2024 aikana ryhmätapaamiset, joissa annettaan yhteisesti terveyttä tukevaa tietoa. Ryhmätapaamisia on kohdennettu eri ikäryhmille: 70- ja 80-vuotiaille. Eri ikäisille suunnataan erilaista tietoa.

– Olemme huomanneet, että monille asiakkaille annetaan paljon samaa tietoa. Ryhmätapaamisten avulla voidaan antaa sama tieto kerralla suuremmalle ryhmälle, kertoo seniorineuvolan terveydenhoitaja Evelina Klemola.

Joillekin ryhmätapaaminen riittää ja he saavat sieltä kaiken tarvitsemansa tiedon.

– Mikäli ryhmätapaamisen jälkeen vielä tarvitsee apua, on totta kai mahdollista varata aika myös henkilökohtaiseen hyvinvointi- ja terveystarkastukseen.

Elintavoilla suuri merkitys terveyteen

Seniorineuvola tarjoaa elintapaohjausta ja Klemola painottaakin elintapojen merkitystä terveyden kannalta.

– Omilla elintavoilla voi ehkäistä sairauksia. Suosittelen ikäihmisiä ja kaikkia muitakin pohtimaan omaa arkeaan. Olisiko jotain, jossa voisi tehdä parannuksia?

Terveyden ylläpitämisessä voi hyödyntää esimerkiksi FINGER-toimintamallia. Toimintamalli muodostuu viidestä osa-alueesta, jotka ovat ravitsemus, fyysinen aktiivisuus, aivotreeni, sosiaalisuus sekä sydän- ja verisuoniterveyden hoito.

– Toimintamalli ehkäisee muistisairauksia, mutta parantaa terveyttä myös yleisellä tasolla, Klemola kertoo.

Hyvä arki koostuu monen osa-alueen hyvinvoinnista

Tässä vinkkejä, joilla voit ylläpitää hyvää arkea ja parantaa hyvinvointiasi:

 • Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. Muista syödä kasviksia ja tarkista, että saat ravinnosta tarpeeksi proteiinia, joka on tärkeää lihaksille.
 • Tee jumppaliikkeitä aamuisin ja esimerkiksi odotellessa bussia tai tapaamista.
 • Ulkoile ja liiku! Kaikenlainen liikkuminen on eduksi.
 • Tapaa ystäviä tai soita heille viikoittain.
 • Aloita uusi harrastus tai opettele uusi taito. Osallistu esimerkiksi johonkin ryhmätoimintaan tai kansalaisopiston kursseille.
 • Kun ikää tulee, elimistö sietää alkoholia huonommin. Seniorin kohtuus on eri kuin työikäisen.

Lisätietoa ikäihmisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyen löydät täältä:

Seniorineuvolan yhteystiedot:

 • Vaasa
  • 040 099 2438
  • Puhelinaika maantaista torstaihin klo 8.30-9.30
 • Vähäkyrö
  • 040 523 6323
  • Puhelinaika maanantaisin klo 12-13