Förbigå menyn
Seniorrådgivningens hälsovårdare Evelina Klemola.

Artikelkategorier: Nyheter

En ny seniorrådgivning i Österbottens välfärdsområde har inlett sin verksamhet

Publicerad: 18.3.2024

Uppdaterad: 19.3.2024

Seniorrådgivningen är en förebyggande service som stöder äldre människors hälsa. Rådgivningen är avsedd för personer över 65 år som inte omfattas av välfärdsområdets andra regelbundna vårdtjänster eller hemvård. I vår kommer gruppträffar att börja ordnas som en del av seniorrådgivningen och genom dem får man information som stöder hälsan.

Den nya seniorrådgivningen i Österbottens välfärdsområde inledde sin verksamhet i Vasa i början av året. Förebyggande arbete som riktar sig till äldre personer har gjorts tidigare också, men den nya verksamhetsmodellen förenhetligar servicen inom Österbottens välfärdsområde. Vasas seniorrådgivning finns i Äldrecentrets lokaler på Dammbrunnsvägn och i Lillkyro finns seniorrådgivningen på hälsovårdscentralen.

Seniorrådgivningen hjälper att i ett tidigt skede känna igen riskfaktorer som inverkar på hälsan och därmed förebygga olika folksjukdomar. Om klienten behöver hjälp med något i samband med sjukdom eller behöver få komma till en läkare ska klienten kontakta hälsovårdscentralen.

Gruppträffar som en del av seniorrådgivningen

Inom seniorrådgivningen startar gruppträffar under våren 2024, där information som stöder hälsan ges gemensamt. Gruppträffarna har riktats till olika åldersgrupper: 70- och 80-åringar. Till personer i olika åldrar riktar man olika typ av information.

– Vi har märkt att till många klienter ges mycket likadan information. Med hjälp av gruppträffar kan man ge samma information på en gång till en större grupp, berättar seniorrådgivningens hälsovårdare Evelina Klemola.

För några är det tillräckligt med en gruppträff och de får all information de behöver därifrån.

– Om man ännu efter en gruppträff behöver hjälp är det givetvis möjligt att också boka tid till en individuell välbefinnande- och hälsokontroll.

Livsstilen har stor betydelse för hälsan

Seniorrådgivningen erbjuder vägledning om levnadsvanor och Klemola poängterar levnadsvanornas betydelse för hälsan.

– Genom den egna livsstilen kan man förebygga sjukdomar. Jag rekommenderar att äldre människor och alla andra också tänker igenom sin egen vardag. Finns det någonting där man skulle kunna göra förbättringar?

För främjandet av hälsan kan man utnyttja till exempel verksamhetsmodellen FINGER. Verksamhetsmodellen utgörs av fem delområden, vilka är näring, fysisk aktivitet, hjärnträning, socialitet samt skötsel av hjärt- och kärlhälsan.

– Verksamhetsmodellen förebygger minnessjukdomar, men stärker hälsan också på ett allmänt plan, berättar Klemola.

En bra vardag består av välbefinnande på många delområden

Här är tips med vilka du kan upprätthålla en bra vardag och stärka ditt välbefinnande:

  • Ät regelbundet och mångsidigt. Kom ihåg att äta grönsaker och kontrollera att du får tillräckligt med protein, som är viktigt för musklerna.
  • Gör gymparörelser om morgnarna och till exempel när du väntar på bussen eller möten.
  • Vistas utomhus och rör på dig! All sorts rörelse är till nytta.
  • Träffa vänner eller ring dem varje vecka.
  • Börja på en ny hobby eller lär dig en ny färdighet. Delta till exempel i någon gruppaktivitet eller i medborgarinstitutets kurser.
  • När man blir äldre tål kroppen alkohol sämre. Måttlighet för en senior är något annat än måttlighet för en person i arbetsför ålder.

Mer information om äldres välbefinnande och hälsa hittar du här:

Kontaktuppgifter till seniorrådgivning:

  • Vaasa
    • Telefontid mån-tors, kl. 8.30-9.30
    • Tel. 040 099 2438
  • Lillkyro
    • Telefontid mån kl. 12-13
    • Tel. 040 523 6323