Ohita valikko
Nainen käyttää tietokonetta

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasa kehittää kuntapalvelujaan yhdessä muiden kuntien kanssa

Julkaistu: 5.2.2021

Vaasa, Riihimäki, Hämeenlinna, Kristiinankaupunki ja Pedersöre ovat saaneet valtiovarainministeriön rahoituksen yhteiseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on kuntapalvelujen ja toimintatapojen pysyvä parantaminen entistä asukaslähtöisimmiksi.

Ministeriö on myöntänyt Avoin kunta: toiminnan strateginen uudistaminen asukas keskiössä -hankkeelle runsaan miljoona euron rahoituksen tämän vuoden tammikuun ja ensi vuoden lokakuun väliseksi ajaksi.

– Koulutamme työntekijöitä oman työnsä kehittämiseen yhdessä asukkaiden kanssa. Hankkeen myötä luomme mallit ja sähköiset työvälineet avoimeen ja osallistavaan toimimiseen. Haluamme yhdessä muuttaa toimintakulttuuria asukaslähtöisemmäksi, aluepalvelupäällikkö Suvi Aho sanoo.

Osallistujakunnat tavoittelevat pysyviä toimintatapauudistuksia ja asiakaslähtöistä palvelutuotantoa. Digitalisaatiota edistetään erityisesti sivistys- ja hyvinvointialojen palvelujen tuottamisessa, osallistamisessa ja etätyön mahdollistamisessa. Samalla lisätään lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon.​

– Rahoitus mahdollistaa digitalisaatiostrategiassa mainitun kuntalaisportaalin rakennustyön aloittamisen. Tavoitteena on, että tämän portaalin kautta voimme edistää avoimen kunnan ajattelua tuomalla matalan kynnyksen yhteydenoton sekä virkamiehiin että päättäjiin, ICT-johtaja Teemu Lehtonen kertoo.

– Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on niin sanottu yhden luukun periaate eli saman palvelun kautta voidaan luoda avoimuutta päätöksen tekoon, kunnan kehittämiseen ja palautteen antamiseen sekä saavutettavuutta kaikkiin kunnan ja alueen palveluihin, hän jatkaa.

Ministeriön myöntämien valtionavustusten tarkoituksena on tukea digitalisaatiota, jolla uudistetaan kuntien toimintatapoja sekä asiakaslähtöisyyttä ja synnytetään mahdollisia kustannussäästöjä. Kunnille tarkoitettua avustusta myönnettiin kaikkiaan 29 hankkeelle, joista suurin osa on kuntien yhteistyöhankkeita.