Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasa on Suomen 7. elinvoimaisin kaupunki!

Julkaistu: 26.5.2023

Tampereen keskusta on suhteellisesti Suomen elinvoimaisin. Kehittämisloikan harpannut Turku kiihdytti Helsingin kantaan. Omaperäiset Pietarsaari ja Porvoo porskuttavat hyvin. Tikkurilan, Vaasan ja Lappeenrannan keskustat ovat myös vahvoilla.

– Onnittelut myös Pietarsaarelle, joka saavutti hienon neljännen sijan Tampereen, Helsingin ja Turun jälkeen. On hyvin ilahduttavaa, että Vaasa sijoittui seitsemänneksi 33 kaupungin joukossa, jotka ovat mukana Elävät kaupunkikeskustat ry:n vertailussa. On tärkeää tehdä vertailua muihin kaupunkeihin, jotta ymmärtää, mitä tehdään, pitäisi tehdä ja mistä voi löytää inspiraatiota”, sanoo Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson.

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry on julkaissut avoimeen menetelmään perustuvia keskustojen elinvoimalukuja vuodesta 2012.

Yksinkertaisin ja suoraviivaisin tapa seurata keskustan elinvoiman kehittymistä on seurata muutoksia vapaiden (tyhjien) liiketilojen määrissä.

Nyt ensimmäistä kertaa keskustoja (33 kpl) asemoitiin järjestykseen elinvoimalaskennan viiden keskeisimmän elinvoimamuuttujan avulla:

  1. Kauppojen ja ravintoloiden osuuss keskustan kaikista liiketiloista.
  2. Vapaiden liiketilojen osuus.
  3. Kaupallinen tiiviys.
  4. Keskustan elinvoimaluku (kauppojen ja ravintoloiden kokonaismäärästä vähennetään vapaat liiketilat suhteuttaen kaupungin asukasmäärään).
  5. Asukastiheys vartin keskustassa 3.142 km2 (asukasluku neliökilometriä kohden 1 km säteellä kaupallisesta keskipisteestä).

Pisteitä annettiin viidestä eri osa-alueesta siten, että paras valtakunnallinen osasuoritus sai täydet 33 pistettä ja heikoin yhden pisteen. Kokonaispistemäärä koostettiin näiden viiden osa-alueen summista.

–  Jatkuvaa kehitystä on tapahduttava ja toivon, että Vaasa kaupunkina nopeuttaa sitä. Aivan ydinkeskustan vieressä on upeita keskustaa tukevia alueita kuten Ravilaakso, Onkilahti ja Mansikkasaari. Sillä, että nyt myös mm. Sokos tulee ydinkeskustaan ja Kauppatori päivitetään hiljattain tehdyn arkkitehtikilpailun mukaisesti, on suuri merkitys kivijalkaliikkeille, Jansson jatkaa.

 

Lue Elävät Kaupunkikeskustat ry:n tiedote.