Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasa sai uudet pyöräilyopasteet

Julkaistu: 2.11.2023

Vaasan katukuvaan on ilmestynyt syksyn aikana uusia pyöräilyn opasteviittoja ja opastetauluja. Viitoitukset opastavat paitsi eri kaupunginosiin, myös merkittävimpiin urheilu- ja vapaa-ajanviettopaikkoihin, oppilaitoksiin ja nähtävyyksiin.

Opasteviittoja on yhteensä reilu 600, ja ne on sijoitettu seitsemän pääpyöräilyreitin varrelle eri puolille kaupunkia aina Sundomista Länsiniittyyn ja Vanhasta Vaasassa Strömsöhön. Viimeinenkin opaste saatiin paikoilleen lokakuun puolivälissä.

Sinipohjaisissa opasteviitoissa on useimmiten kilometrimäärä kyseiseen kohteeseen, sekä reitin numero silloin, kun kyse on pääpyöräreitistä, eikä erityiskohteesta.

– Reitit lähtevät Vaasan torilta, jossa on myös kattava opastetaulu kaikista reiteistä. Lisäksi pääreittien varsilta löytyy opastetaulu kyseisestä reitistä, kävelyn ja pyöräilyn projekti-insinööri Samuli Huusko kertoo.

Uudet opasteet liittyvät Vaasan kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmaan, jonka tavoitteena on kehittää paitsi kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita, myös parantaa oheispalveluja, kuten viitoitusta ja pyöräpysäköintiä.

– Kattavalla viitoituksella pyrimme lisäämään pyöräilyn sujuvuutta ja houkuttelevuutta. Samalla parannetaan pyöräilyn turvallisuutta, kun pystymme ohjaamaan pyöräilijät käyttämään virallisia, hyvin hoidettuja pääpyöräreittejä, Huusko kertoo.

Talvihoitoon panostetaan

Paremman opastuksen lisäksi pääpyöräreittien talvikunnossapitoa tullaan parantamaan tulevina vuosina. Urakoitsijaa pääpyöräilyreittien talvihoidon erillisurakkaan etsitään parhaillaan kilpailutuksen kautta.

– Tavoitteena on, että Vaasassa pyöräily olisi ympärivuotisesti varteenotettava vaihtoehto arjessa liikkumiseen. Se vaatii, että olosuhteet ovat kunnossa ja pääpyöräteitä pystyy käyttämään kelistä tai vuodenajasta riippumatta, Huusko toteaa.

Vaasaan on määritelty vuonna 2021 pyöräilyn tavoiteverkko sisältäen pää- ja aluereitit. Tulevien vuosien aikana rakennetaan noin 50 kilometriä uusia korkealuokkaisia kävely- ja pyöräteitä eli laatukäytäviä, jotka yhdistävät eri kaupunginosat keskustaan.

– Viitoitussuunnitelmaa laadittaessa on huomioitu myös tuleva tavoiteverkko. Opasteet osoittavat osin myös pienemmille aluereiteille ja paikallisreiteille, joilta on aina opastus lyhintä reittiä pitkin takaisin pääreitille. Viittoja tullaan tarvittaessa päivittämään linjauksien muuttuessa, Huusko kertoo.

Kaikki viitoitetut pääpyöräreitit löydät myös vaasa.fi:stä.

Pääpyöräreitit on numeroitu Vaasassa seuraavasti: 1. Palosaari, 2. Strömsö, 3. Länsiniitty, 4. Mustasaari, 5. Ristinummi, 6. Vanha Vaasa, 7. Sundom