Ohita valikko
Lapset ja opettaja

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasa tarjoaa monipuolisesti koulutusta maahanmuuttajille

Julkaistu: 30.1.2020

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 27.1.2020 muun muassa maahanmuuttajien koulutusta ja kotouttamista.

May-Gret Axell (KD) esittää vuoden 2017 valtuustoaloitteessaan maahanmuuttajien integroitumisen tehostamista ja jatko-opetuksen järjestämistä suomen- ja ruotsin kielillä. Tavoitteena olisi nopeuttaa maahanmuuttajien siirtymistä ammatilliseen koulutukseen, työelämään ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaa.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan mukaan kaupungissa järjestetään kaikenikäisille maahanmuuttajille koulutusta sekä suomen tai ruotsin kielen opetusta. Samalla heitä tuetaan oman äidinkielensä ja kulttuuri-identiteettinsä säilyttämisessä. Vaasa on valtakunnallisesti edelläkävijä maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Hyvä integraatio alkaa varhaisessa vaiheessa varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, sen jälkeen toisen asteen koulutuksessa, jonka jälkeen siirrytään työelämään. Koulutus ja kielen oppiminen ovat tärkeimpiä keinoja vahvistaa kotouttamista ja työllistymistä.

Vaasassa aikuisten perusopetuksen järjestäjinä toimivat Vaasa-opisto ja Vasa Arbetarinstitut. Opiskelijoita Vaasa-opistossa on vuositasolla noin 120-130. Perusopetuksen alkuvaiheeseen sisältyvä lukutaitovaiheen koulutus ostetaan tarvittaessa Vamialta. Ruotsinkielinen aikuisten perusopetus maahanmuuttajille käynnistyi Arbiksessa syksyllä 2019 ja siellä opiskelijoita on 11. Toiminta on kokonaan valtionosuusrahoitteista.

Tutustu maahanmuuttajien koulutuspolkuihin tästä.

Valtuustoaloite käsitellään vielä kaupunginvaltuustossa.

 

Katso esityslistat liitteineen ja pöytäkirjat.

Lue, kuuntele tai katso viitottuna aiemmat Mitä kaupunginhallitus päätti –jutut.