Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Alkulan puisto

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasalainen kulttuuriteko -palkinto Vaasa-Mustasaari -oppaille

Kulttuuripalkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kaupungin myöntämä tunnustus Vaasa-Mustasaari -oppaille tuli Alkulan tilan ja kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä työstä vuoden 2019 aikana.

Palkinnon myöntäneen kulttuuri- ja liikuntalautakunnan perusteluina oli se, että Vaasa-Mustasaari-oppaat ovat vuoden 2019 aikana kunnostaneet Alkulan tilan kulttuuriympäristöä.

Alueella on kunnostettu päärakennukselta johtava alkuperäinen kulkuväylä ja raivattu arvokasta puistometsää. Lisäksi alkuperäisiä rakennusperustuksia on kaivettu esiin kasvillisuuden alta.

Kunnostustyöt on tehty lähes kokonaan talkootyönä ja yhteistyössä Vaasan 4H -yhdistyksen kanssa.

Tehdyt toimenpiteet ovat parantaneet Alkulan kiinteistön käyttöarvoa asukkaille sekä lähiympäristön opetus- ja kulttuuritoimen toimijoille. Ne toimivat myös vaasalaisten ja matkailun hyväksi.

Luvassa opastettuja Puutarhapromenadeja

Suunnitelmissa on, että Vaasa-Mustasaari-oppaat järjestävät kunnostetulla alueella uusia Puutarhapromenadeja kaupunkilaisille ja matkailijoille.

Historiapolulle on kunnostustöiden aikana pystytetty lisäksi alueen historiasta kertovia infotauluja. Alkulan tilalla sijaitsi vuodesta 1720 lähtien Suomen ensimmäinen tupakkaplantaasi, ja kauppaneuvos A. A. Levón perusti Alkulaan Suomen ensimmäisen höyrymyllyn.

Kuntalaiset ehdottivat palkinnonsaajaa

Vuoden vaasalainen kulttuuriteko -palkinnon arvo on 2 000 euroa. Palkinnolla huomioidaan edellisen vuoden aikana jonkin yksityishenkilön tai ryhmän toteuttama kulttuuriteko.

–Kuntalaiset saivat ehdottaa palkinnonsaajaa alkuvuodesta. Ehdotuksia tuli yhteensä 35, ja ne koskivat 24 eri palkinnonsaajaa, kertoo kulttuuripäällikkö Sanna Bondas.

Kulttuuriteon tunnusmerkki on, että se on olemassaolollaan tai toiminnallaan kehittänyt, rikastuttanut tai monipuolistanut kaupungin kulttuurielämää. Palkittavan toiminnan tulee kohdistua vaasalaisiin tai Vaasaan. Uusi palkinto korvaa aikaisemmin jaetun Kulttuuripalkinnon ja Nuori kulttuuritekijä-stipendin.

Julkaistu: 17.04.2020