Ohita valikko
Ilmakuva Vaasan skeittipuistosta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasalaiset keskimääräistä tyytyväisempiä kuntateknisiin palveluihin

Julkaistu: 12.9.2022

Tänä kesänä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan vaasalaiset ovat keskimääräistä tyytyväisempiä asuinpaikkansa yhdyskuntateknisiin palveluihin. Puistojen ja leikkipaikkojen osalta tyytyväisyys on valtakunnan kärkitasoa, kun taas heikoimmat arvosanat annettiin katujen kunnossapidosta. Kyselyssä oli mukana 27 kuntaa.

Tämän vuoden tulokset ovat samalla tasolla edellisvuoden kyselyn kanssa ja pääosa muutoksista on vähäisiä. Parannusta on kuitenkin tapahtunut kuntien keskiarvoon verrattuna. Vaasassa asukastyytyväisyyden osa-alueet ovat menneet merkittävästi parempaan suuntaan vuodesta 2018 lähtien.

– Saimme vapaiden vastausten kautta paitsi kiitoksia ja moitteita, myös hyviä kehitystoiveita. Asukastyytyväisyys on kyselyn mukaan kaiken kaikkiaan hyvällä tasolla ja erityisesti puistojen ja leikkipaikkojen tilanne on selvästi valtakunnallista kärkeä. Aina voidaan myös parantaa, kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi kertoo.

– Runsasluminen talvi näkyy lähes kaikkien kaupunkien tuloksissa lumenaurauksen ja liukkauden torjunnan osalta. Vaasassa lumisia päiviä oli selvästi edellisvuotta enemmän ja keskimääräinen lumensyvyys lähes kaksi kertaa suurempi. Siltikin asukastyytyväisyydessä oltiin hieman keskiarvon paremmalla puolella, Talvi jatkaa.

Jäte- ja vesihuolto sekä pelastuspalvelut keräsivät kiitosta

Kyselyssä parhaimmat arvosanat saatiin katuvalaistuksesta sekä paperin ja lasin keräyksestä.

–  Jätehuollon osalta pärjäämme yleensäkin erittäin hyvin valtakunnallisessa vertailussa. Myös jätehuollon neuvonta ja tiedotus saa asukkailta kiitosta, jätehuoltopäällikkö Camilla Enell-Öst kertoo.

Kyselyssä arvioitiin myös kuntien vesi- ja pelastuslaitosten toimintaa. Sammutus- ja pelastuspalveluiden osalta asukastyytyväisyys on korkeimmalla tasolla viime vuosien aikana.

– Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä pelastuslaitoksen saamiin arvosanoihin. Vaasan tulokset myötäilevät valtakunnallisia kyselytuloksia, joissa 99% haastatelluista kertoo pelastusviranomaisen luotettavuuden olevan hyvää tai melko hyvää, Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Tero Mäki toteaa.

Vaasassa juomavesi tehdään pintavedestä ja tästä johtuen lämmin kesä aiheuttaa haasteita maun sekä lämpötilan suhteen. Siitä huolimatta  Vaasan Veden osalta parhaimmat arvosanat saatiin veden laadusta ja toimintavarmuudesta sekä jätevesiviemäreiden toiminnasta.

– Asiakaspalvelusta saimme positiivista palautetta, mutta tiedostamme, että häiriötiedottamisessa on aina parantamisen varaa, kertoo Vaasan Veden vs. toimitusjohtaja Jari Jantunen.