Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasan 415-vuotissyntymäpäiväjuhlan kruunaa Onnellisuusilta

Julkaistu: 24.9.2021

Päivitetty: 27.9.2021

Vaasan perustamisesta tulee 2.10. kuluneeksi jo peräti 415 vuotta! Arvokasta ikää juhlitaan tänäkin vuonna terveysturvallisesti, mutta kaupungin tarjoamista onnellisuuden antimista nauttien. Kutsumme kaikki vaasalaiset, niin lähellä kuin kauempanakin syntymäpäivän viettoon eri tavoin. Juhlapäivä huipentuu Onnellisuus-iltaan, johon voi osallistua mukavasti omalta kotisohvalta.

Kaunis syksyinen ajankohta luo tunnelmalliset puitteet merenrantakaupungin omalle juhlapäivälle. Haastamme asukkaat viime vuoden tapaan pukemaan kaupunkimme juhlavalaistukseen kynttilöitä ja ulkotulia sytyttämällä – paloturvallisuus edellä luonnollisesti.

– Kynttilän tai ulkotulen sytyttäminen on pieni ele, mutta yhtenä isona valomerenä se luo kaupunkiimme upeaa juhlan tunnelmaa. Kynttilähaaste ilahdutti monia viime syntymäpäivänä, joten haluamme kannustaa asukkaita samaan myös nyt, 415-vuotispäivän kunniaksi, sanoo Vaasan kaupungin konsernihallinnon johtaja Jari Karjalainen.

Kirjasto juhlii pyöreitä vuosia samaan aikaan

Pääkirjaston vanha puoli on vuonna 1936 valmistuneessa, arkkitehtien Carl SchoultzEinar Flinckenberg ja Ingvald Serenius suunnittelemassa talossa. Pääkirjastoa laajennettiin ja peruskorjattiin vuosituhannen vaihteessa ja se avattiin nykyisessä muodossaan 4.9.2001. Presidentti Halonen puolisoineen oli mukana kirjaston vihkiäisissä lokakuussa 2001. Vanhan osan korjauksen ja uudisrakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Helsingistä; sisustuksen helsinkiläinen Gullsten & Inkinen.

 • Pääkirjastossa on esillä onnellisuusaiheisia kirjanäyttelyitä viikoilla 39 ja 40. Verkkokirjasto Finnassa on onnellisuusaiheinen kirjavinkkilista aikuisille ja synttäriaiheinen lapsille.
 • Pääkirjaston sisääntuloaulan porrastasanteella on esillä viikoilla 39-43 valokuvanäyttely pääkirjaston historiasta.
 • Pääkirjaston lastenosaston satutuokioissa vietetään synttäreitä. Ruotsinkielinen satutuokio on ke 29.9. ja suomenkielinen ke 6.10. Satutuokiot alkavat klo 10.15 ja kestävät puoli tuntia.
 • Pääkirjaston lastenosastolla on viikolla 39 esillä kirjastoaiheisia värityskuvia. Tervetuloa värittämään!
 • Tiistaina 28.9. pääkirjaston Draama-salissa esiintyy kirjailijavieras Juha Itkonen klo 17.30. Itkonen kertoo tilaisuudessa uusimmasta romaanistaan Kaikki oli heidän. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
 • Perjantaina 8.10. YUP-yhtyeen keulahahmona tunnetuksi tullut Jarkko Martikainen on soolokeikalla pääkirjaston Draama-salissa klo 19. Tilaisuuteen on ilmainen sisäänpääsy ja mukaan mahtuu ainakin 80 osallistujaa – mahdollisesti enemmänkin.

Lapsille hymy korviin teatteriesityksellä

Dialogi esittää Sandra Sundvikin kirjoittaman näytelmän Ditt ja Datt ja kadonnut hymy, joka on ilmainen teatteriesitys 3-6 -vuotiaille leikkialueilla eri puolilla Vaasaa. Kesto 20 min, 3-6-vuotiaille, esityskieli ruotsi, esityksen tukena myös viittomia.

 • klo 10.00 Sundom: Björsinkallion leikkialue, Vinssitie
 • klo 14.00 Ristinummi: Naapurinkadun leikkialue, Naapurinkatu 10-12
 • klo 15.30 Gerby: Pitkännevantien leikkialue, Pitkännevantie 5

Museoissa ilmaispäivä

Vaasan kaupungin museoihin on maksuton sisäänpääsy 2.10. ja tällöin alkaa ”Ilahduta laitoksessa olevaa postikortilla”-tempaus eli asiakkaat voivat museon kautta lähettää postikortin, jonka museo toimittaa vanhainkotiin, sairaalaan tai lastenkotiin. Korttiin voi kirjoittaa terveiset museonäyttelystä.

Vaasan kaupunginteatteri

Vaasan kaupunginteatterissa tarjotaan Vaasan 415- vuotisyntymäpäivän kunniaksi

 • Katri Helena -musikaalin liput la 2.10. klo 13 sekä klo 19 näytöksiin hintaan 38 €/hlö (norm. 44 /42 €)
 • Bapsilarometri 2021 -näytelmä la 2.10. klo 13, kaikki liput hintaan 13 € (norm. 18/16 €)

Infoa näytelmistä kaupunginteatterin nettisivuilla.

Wasa Teater

Lauantaina 2.10. näytelmiin ”Bladis pojkan” ja ”Bär der som en krona” voi ostaa liput yhteishintaan 41.50€ Wasa Teaterin lippukassasta ja liput voi käyttää minä esityspäivänä tahansa.

Vaasalaisten syntymäpäivälahja Vaasalle – ehdota omaa ideaasi!

Nyt on vielä aikaa ehdottaa omaa ideaa Vaasan syntymäpäivälahjaksi. Osallistuvan budjetoinnin kokeilu tarkoittaa sitä, että asukkaiden omista ehdotuksista ympäristön kehittämiseksi toteutetaan yksi. 29.9. mennessä voit siis jättää oman ideasi, joka mielestäsi parantaa vaasalaisten elämää tai tekee vaasalaiset onnelliseksi – toteutuksen hinta voi olla 1-5000 €.

Seuraa Onnellisuusiltaa missä sinulle parhaiten sopii

Maailman onnellisin ihminen valitaan Vaasan syntymäpäivänä. Katso videot sivulla maailmanonnellisinkaupunki.fi ja muista äänestää suosikkiasi! Lauantaina 2.10. juhlahulinoiden jälkeen on ihana rentoutua vaikkapa kotisohvalla vilttiin käpertyen ja suunnata ajatukset onnellisuuden äärelle. Kello 18 alkaa Onnellisuusilta, jota juontaa Maria Veitola. Maailman onnellisimman ihmisen valinta lähetetään suoraan ikiomasta Strömsöstämme. Joten ota mukava asento, muista kuitenkin samalla valvoa kynttilöitä ja nauti viihdyttävästä illasta kanssamme!

Vaasan historia -teokset

Voit ostaa ainutlaatuisia Vaasan historia -teoksia alennettuun hintaan. Teoksia on sekä suomeksi että ruotsiksi.

 • Vaasan historia I-III (1606-1852): kolme kirjaa yhteensä 10 € (norm. 30 €)
 • Vaasan historia IV (1852-1917): 10 € (norm. 40 €)
 • Teoksia on myynnissä pääkirjaston kansalaisinfossa, Pohjanmaan museossa ja Vähänkyrön yhteispalvelupisteessä.