Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Firandet av Vasas 415-årsfödelsedag kronas av en Lyckokväll

Publicerad: 24.9.2021

Uppdaterad: 27.9.2021

Den 2 oktober är det redan 415 år sedan Vasa grundades! Den respekterade åldern fira vi också i år på ett hälsosäkert sätt, men genom att njuta av de lyckogåvor som staden bjuder på. Vi bjuder med alla vasabor, såväl nära som fjärran, att på olika sätt fira födelsedagen. Kulmen på festdagen är en Lyckokväll, som du kan delta i bekvämt i din soffa där hemma.

Den vackra höstlika tidpunkten skapar stämningsfulla ramar för staden vid havsstranden när den firar sin egen festdag. Vi utmanar stadsborna att, liksom i fjol, klä vår stad i festbelysning genom att tända levande ljus och marschaller utomhus – men kom ihåg brandsäkerheten.

– Det är en liten gest att tända ett ljus eller en marschall utomhus, men som ett gemensamt stort hav av ljus skapar det en fantastisk feststämning i vår stad. Ljusutmaningen gladde många under den senaste födelsedagen, och därför vill vi sporra stadsborna att göra samma sak nu för att fira 415-årsdagen, säger Vasa stads koncernförvaltningsdirektör Jari Karjalainen.

Biblioteket firar samtidigt jämna år

Huvudbibliotekets gamla sida finns i ett hus som stod klart år 1936 och som planerats av arkitekterna Carl SchoultzEinar Flinckenberg ja Ingvald Serenius. Huvudbiblioteket öppnades i sin nuvarande utvidgade och renoverade form 4.9.2001. President Halonen med make deltog i invigningen av biblioteket i oktober 2001. Arkitektbyrån Lahdelma & Mahlamäki från Helsingfors planerade renoveringen och nybyggnaden; Gullsten & Inkinen från Helsingfors planerade inredningen.

 • I huvudbiblioteket visas en bokutställning med temat lycka veckorna 39 och 40. I nätbiblioteket Finna finns en lista på boktips med lyckotema för vuxna och med födelsedagstema för barn.
 • På trappavsatsen i huvudbibliotekets entréhall visas en fotoutställning om huvudbibliotekets historia veckorna 39-43.
 • Under sagostunderna på huvudbibliotekets barnavdelning firas födelsedagar. Sagostund på svenska är det onsdag 29.9 och på finska onsdag 6.10. Sagostunderna börjar kl. 10.15 och räcker en halv timme.
 • På huvudbibliotekets barnavdelning finns det färgläggningsbilder med temat bibliotek under vecka 39. Välkommen och färglägg!
 • Tisdag 28.9 uppträder författargästen Juha Itkonen i huvudbibliotekets Dramasal kl. 17.30. Itkonen berättar om sin senaste roman Kaikki oli heidän. Det är fritt inträde till tillställningen.
 • Fredag 8.10 ger Jarkko Martikainen, som blivit känd som förgrundsgestalt i YUP-bandet, ett sologig i huvudbibliotekets Dramasal kl. 19. Det är fritt inträde till tillställningen och med ryms åtminstone 80 deltagare – möjligtvis ännu flera.

Barnen blir ett enda stort leende genom teaterföreställning

Dialog förevisar Sandra Sundviks pjäs Ditt och Datt och det borttappade leendet, som är en gratis teaterföreställning för 3–6-åringar och spelas på lekplatser runt om i Vasa. Längd 20 minuter, 3–6-åringar, språk svenska med tecken som stöd.

 • 10.00 Sundom: Björsbergets lekplats, Vinschvägen
 • 14.00 Korsnäståget: Nabogatanslekplats, Nabogatan 10-12
 • 15.30 Gerby: Långkärrsvägens lekplats, Långkärrsvägen 5

Gratisdag på museerna

Till Vasa stads museer är inträdet fritt 2.10 och då börjar jippot ”gör någon på en inrättning glad med ett postkort”, dvs. kunderna kan via museet sända ett postkort, som museet levererar till ett åldringshem, sjukhus eller barnhem. På kortet kan man skriva hälsningar från museiutställningen.

Wasa Teater firar Vasa stad på 415-årsdagen!

 • Under lördagen den 2.10 kan man köpa biljetter till ”Bladis pojkan” och ”Bär det som en krona” till ett gemensamt pris på 41,5 €
 • Erbjudandet gäller endast lördag 2.10 och i Wasa Teaters biljettkassa kl 12-14 & 15-18. Erbjudandet gäller föreställningarnas alla speldatum.

Vaasan kaupunginteatteri

 • biljetter till musikalen Katri Helena till pris på 38 € under lördagen 2.10 (norm 44/42 €)
 • biljetter till föreställningen Bapsilarometri 2021 till pris 13 € under lördagen 2.10 (norm 18/16 €)

Mera information (på finska)

Vasabornas födelsedagspresent till Vasa – föreslå en idé!

Ännu kan man föreslå en idé till födelsedagspresent för Vasa. Försök med deltagande budgetering innebär att ett av stadsbornas egna förslag för utvecklande av omgivningen genomförs. Fram till 29.9 kan du alltså lämna in en egen idé, som du tycker att förbättrar vasbornas liv eller gör vasaborna lyckliga – priset för genomförandet kan vara 1-5000 €.

Följ Lyckokvällen där det passar bäst för dig

Världens lyckligaste människa väljs på Vasas födelsedag. Se videorna på sidan varldenslyckligastestad.fi och kom ihåg att rösta på din favorit! Lördag 2.10 efter festyran är det underbart att slappna av t.ex. under en filt i soffan där hemma och rikta in tankarna på vad som gör en lycklig. Klockan 18 börjar Lyckokvällen, som leds av Maria Veitola. Valet av världens lyckligaste människa sänds direkt från vårt alldeles eget Strömsö. Sätt dig alltså bekvämt, men kom ändå ihåg att samtidigt hålla ett öga på de brinnande ljusen, och njut av en underhållande kväll tillsammans med oss!

Köp en bit av Vasas historia

Nu kan du köpa unika verk om Vasa stads historia till nedsatt pris. Verken finns både på finska och på svenska.

 • Vasa stads historia I-III (1606-1852): tre böcker sammanlagt 10 € (norm. 30 €)
 • Vasa stads historia IV (1852-1917): 10 € (norm. 40 €)

Verken säljs vid medborgarinfon i huvudbiblioteket, Österbottens museum och Lillkyros samserviceenhet.