Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasan kaupungin ja Vaasan Yrittäjien infotilaisuus antoi lähtölaukauksen uuden hyvinvointialueen yhteistyöhön

Julkaistu: 19.3.2021

Vaasan kaupunki ja Vaasan Yrittäjät järjestivät yhteistyössä alueen yrittäjille etäyhteyksin teams-illan muodossa infotilaisuuden 16.3. Tilaisuuden tavoitteena oli valaista uuden hyvinvointialueen kuntayhtymän tuomia mahdollisuuksia ja merkityksiä alueen yrittäjille ja yrityksille sekä keskustella mahdollisista haasteista. Puheenvuorojen päätteeksi käytiin yleistä keskustelua ja asiantuntijat vastasivat yrittäjiä askarruttaviin kysymyksiin. Tilaisuuteen osallistui 47 henkilöä ja sen moderaattorina toimi Vaasan Yrittäjien toiminnanjohtaja Mari Pohjanniemi-Kivi.

Puhujina toimivat Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja ja sote-vastaava Anssi Kujala, Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän johtaja Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän hallintojohtaja Juha Post, Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen johtaja Jukka Kentala sekä Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Illan aiheina olivat lisäksi muun muassa koronakriisin vaikutukset yritysten ja yrittäjien talouteen, Pohjanmaan HYKYn rakenne ja siihen tarvittavat ulkopuoliset palvelut, hankinnat, palvelusetelien käyttö sekä paikallisten yrittäjien mahdollisuudet HYKYssä.

– Monessa mielessä kuntien vapaaehtoisuuteen perustuva hyvinvointikuntayhtymä on parempi kuin nyt hallituksen aikoma hyvinvointialue. Päätöksenteko pysyy omissa käsissä. Alueet ovat joutuneet odottamaan useiden hallituksien yrittämiä uudistuksia. Kannustan Pohjanmaalla pohtimaan tilaaja-tuottaja-mallia, vahvoja palvelustrategisia linjauksia, joissa otetaan huomioon yksityiset palveluntuottajat ja käyttämään runsaasti palveluseteliä asukkaiden valintaoikeuden vahvistamiseksi, Anssi Kujala vinkkaa.

– Korona-aika on osoittanut hyvin, miten yhden organisaation malli on tehokkaampi ja helpompi. Meillä on toki iso työ, ei iso organisaatio itsessään ratko ongelmia, mutta se antaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia muun muassa digitalisaation puolella, Marina Kinnunen tiivistää.

Uhkia ja mahdollisuuksia, tärkeintä yhteistyö

– Tässä on varmasti sekä uhkia että mahdollisuuksia. Hankintamäärät tulevat olemaan varmasti haaste pienille yrityksille. Toisaalta näen tämän hankintanäkökulmasta myös mahdollisuutena, sillä tämän kokoinen organisaatio tulee varmasti hankkimaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, Juha Post listaa.

– Tärkeintä on vuoropuhelu ja ymmärryksen nostaminen puolin ja toisin, joten tämä tilaisuus on hyvin käytettyä aikaa. Jos meillä Suomessa on yksi viidesosa kaikista 400 000 sote-alan työpaikoista yksityispuolella, niin kuvitelma siitä, että nämä kaikki työt hoidettaisiin julkisella puolella tulevaisuudessa, on mahdoton eli hyvin laajasti tarvitaan yrityskenttää ja yrittäjiä mukaan tähän savottaan. Toivon että tämän tilaisuuden myötä tietämys ja ymmärrys siitä mitä ollaan rakentamassa, on hieman isompi. Olen myös varma siitä, että hykyn puolella on nyt saatu aimo annos ymmärrystä siitä mikä on se maailma, missä yrittäjät elää ja mikä on hykyn yhteiskunnallinen vaikutus, Tomas Häyry kiteyttää.

Samoilla linjoilla on myös Vaasan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Katja Rajala.

– Mitä aikaisemmassa vaiheessa yrittäjien ääni otetaan huomioon sitä parempi tulos. On hienoa, että tällaista ennakoivaa vuoropuhelua käydään nykyään, olemme jopa jo Vaasan kaupungin strategiassa mukana. Näin päästään parempiin lopputuloksiin kaikkien osapuolien näkökulmasta.