Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vid Vasa stads och Vasa Företagares informationsmöte sköts startskottet för samarbetet inom det nya välfärdsområdet

Publicerad: 19.3.2021

Vasa stad och Vasa Företagare ordnade tillsammans 16.3 ett informationsmöte i form av en teams-kväll för områdets företagare. Målet med evenemanget var att belysa vilka möjligheter och betydelser samkommunen för det nya välfärdsområdet medför för företagare och företag i regionen samt att diskutera eventuella utmaningar. Efter anförandena fördes en allmän diskussion och sakkunniga besvarade frågor som företagarna grubblat på. I evenemanget deltog 47 personer och det modererades av Vasa Företagares verksamhetsledare Mari Pohjanniemi-Kivi.

Anföranden hölls av vice verkställande direktören för Företagarna i Finland och social- och hälsoområdesansvariga Anssi Kujala, direktören för Österbottens välfärdssamkommun Marina Kinnunen, förvaltningsdirektören vid Österbottens välfärdssamkommun Juha Post, direktören för Vasa stads social- och hälsosektor Jukka Kentala samt Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Teman för kvällen var dessutom bl.a. coronaviruskrisens verkningar på företagens och företagarnas ekonomi, uppbyggnaden av Österbottens välfärdssamkommun och de externa tjänster och upphandlingar som behövs för den samt användningen av servicesedlar och lokala företagares möjligheter i samkommunen.

– I flera hänseenden är en välfärdssamkommun som grundar sig på frivillighet för kommunerna bättre än det välfärdsområde som regeringen nu driver på. Beslutsfattandet hålls i kommunernas egna händer. Regionerna har varit tvungna att vänta på reformer som flera regeringar har försökt driva igenom. Jag sporrar Österbotten att fundera på modellen beställare-producent, starka servicestrategiska linjer, där privata serviceproducenter beaktas och att använda servicesedeln i stor utsträckning för att förstärka invånarnas rätt att välja, tipsar Anssi Kujala.

– Coronatiden har i hög grad visat hur mycket effektivare och enklare det är med en modell med en organisation. Vi har dock ett stort arbete framför oss, en stor organisation i sig löser inga problem, men den ger möjligheter av helt nya slag bl.a. på den digitala sidan, säger Marina Kinnunen som sammanfattning.

Hot och möjligheter, viktigast är samarbetet

Här finns säkert både hot och möjligheter. Upphandlingsmängderna kommer säkert att vara en utmaning för små företag. Å andra sidan ser jag det här ur upphandlingssynvinkel också som en möjlighet eftersom en organisation av denna storlek säkert kommer att upphandla allt mellan himmel och jord, räknar Juha Post upp.

– Det viktigaste är en dialog och förståelse på båda sidorna, vilket gör att den här kvällen är väl använd tid. Vi har en femtedel av alla 400 000 arbetsplatser inom social- och hälsosektorn på den privata sidan i Finland. Föreställningen om att alla dessa arbeten kunde skötas på den offentliga sidan i framtiden är omöjlig, vilket gör att företagsfältet och företagarna i mycket vidsträckt omfattning behövs med i det här enorma arbetet. Jag hoppas att i och med det här evenemanget har kunskapen om och förståelsen för vad vi håller på att bygga blivit lite större. Jag är också säker på att man på samkommunens sida har fått en stor dos förståelse för hur den värld ser ut där företagarna lever och vilken samhällelig verkan samkommunen har, komprimerar Tomas Häyry.

På samma linje är också ordföranden för Vasa Företagares styrelse Katja Rajala.

– Ju tidigare företagarnas röst noteras desto bättre resultat. Det är fint att en sådan här förutseende dialog förs nuförtiden, vi är till och med inkluderade i Vasa stads strategi. På detta sätt får vi ett bättre slutresultat ur alla parters synvinkel.