Ohita valikko
Venetsian biennaali

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasan kaupungin museoiden näyttelyohjelma 2020

Julkaistu: 17.12.2019

Kuntsin modernin taiteen museossa, Pohjanmaan museossa, Tikanojan taidekodissa ja Vaasan taidehallissa nähdään ensi vuonna yhteensä 14 vaihtuvaa näyttelyä. Erilaisten juhlavuosien lisäksi kokoelmat ovat osa näyttelytoimintaa aivan uudella tavalla. Klassikkokokoelmien Hedman ja Kuntsi lisäksi keräilijöiden kaupunkiin saadaan vierailulle Emil Aaltosen kokoelma Tampereelta. Kuntsin kokoelmaa juhlitaan Kuntsin Säätiön 50-vuotisnäyttelyllä.

Taiteilijat ovat aina keskiössä kun kootaan yhteen vaihtuvia näyttelyitä. Kuntsin modernin taiteen museossa nähtävässä yhdeksän taiteilijan ryhmänäyttelyssä By Nature pohditaan luonnon ja luonteen ominaisuuksia Pohjanmaa sen heijastuspintana. Suomalaiset nykytaiteilijat esiintyvät paitsi yhdessä myös yksin, kun yleisön kolminkertaiseksi suosikiksi äänestetyn Petri Ala-Maunuksen yksityisnäyttely [Maisema]maalauksen historia ja utopia nähdään Pohjanmaan museossa.

Muiden taiteen ammattilaisten kanssa tehtävä yhteistyö käynnistyy ensi vuonna, kun Kiasmasta tulee Kuntsiin loppuvuodesta esille Sääennuste tulevaisuudelle. Näyttely tuo mukanaan palan kansainvälisesti merkittävintä taidetapahtumaa Venetsian biennaalia, jossa se oli tänä vuonna esillä. Näin kansainvälisesti ajankohtaista taidetta nähdään myös Vaasassa ja samalla avautuu luonteva väylä pohjoismaiseen nykytaiteeseen.

Taiteen ohessa tutustutaan kulttuurihistoriallisiin ilmiöihin ja taiteen lajien risteytymiin kahdessa näyttelyssä. 1700-luvun lopulla Ruotsista Suomeen kulkeutunutta huvilakulttuuria, saaristolaiselämää ja sittemmin yleistynyttä mökkeilyä esitellään ilmiönä Pohjanmaan museon kesänäyttelyssä Huvilaelämää. Teatteri ja kuvataide kohtaavat syksyllä Tikanojan taidekodin näyttelyssä Näyttämöllä, jossa luodaan katsaus vaasalaiseen ooppera- ja teatterihistoriaan.

Vaasa on (taide)keräilijöiden kaupunki Antellista Swanljungiin. Tikanojan taidekodin Keräilijällä kylässä -näyttelyssä esitellään heidän vaikutuksiaan kaupungin kulttuurielämään ja pohditaan, missä heidän polkunsa ovat risteytyneet.

Vaasan taidehallissa avautuu kaikkiaan viisi uutta näyttelyä, jotka omalta osaltaan esittelevät suomalaisia kuvataiteilijoita ja heidän ajankohtaisia ilmaisumuotojaan. Filmverkstaden juhlii kymmenvuotista taivaltaan ja lisäksi avoimen haun perusteella on ohjelmistoon valittu seuraavat taiteilijat: Jan-Erik Andersson, Christian Langenskiöld, Anu Raatikainen ja Visa Knuuttila.

Vaasassa Rantakadulla sijainnut Nelin-Cronströmin taidekoti esitellään yleisölle verkkonäyttelynä. Henkilöhistoria ja taidekokoelma esitellään muodossa, joka on saavutettavissa ilman fyysistä näyttelyvierailua.

Lue lisää museon sivuilta