Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Venetsian biennaali

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa stads museers utställningsprogram 2020

Sammanlagt 14 utställningar ordnas nästa år på Kuntsi museum för modern konst, Österbottens museum, Tikanojas konsthem och Vasa konsthall. Utöver årsdagar och jubileer, kommer museernas samlingar att vara en del av utställningsverksamheten på ett helt nytt sätt. I tillägg till de tidlösa och förstklassiska samlingarna av Hedman och Kuntsi, kommer Emil Aaltonens samling från Tammerfors på besök till samlarnas stad. Kuntsis stiftelse hyllar även Kuntsis samling under sitt 50års jubileum inkommande år.

Konstnärerna är alltid i fokus då tillfälliga utställningar sammanställs. I grupputställningen By Nature på Kuntsi museum för modern konst, behandlas naturen och dess karaktär, av nio olika konstnärer med Österbotten som reflexionsyta.
Finsk nutidskonst framställs även som individuella utställningar, och på Österbottens museum visas Petri Ala-Maunus [Landskap]måleriets historia och utopi, en trefaldigt framröstad publikfavorit.

Samarbetet med andra instanser inom konst inleds nästa år då Kuntsi, i slutet av året, ställer ut Väderprognos för framtiden, producerad av Kiasma. Utställningen visades 2019 på det internationellt betydande konstevenemanget Venedigbiennalen.
Aktuell, kosmopolitisk nutidskonst kan således upplevas här i Vasa, och samtidigt öppnas en naturlig passage till dagens Nordiska konst.

Vid sidan om konsten, stiftar vi bekantskap med en blandning av kulturhistoriska särdrag, och olika konstarter, i två utställningar. Villalivet – den förfinade villakulturen, som i slutet av 1700-talet spred sig från Sverige till Finland, skärgårdsliv i allmänhet, samt den nutida sommarstugeupplevelsen, presenteras som fenomen i årets sommarutsättning på Österbottens museum.
Teater och bildkonst kan under hösten ses på Tikanoja konsthem i utställningen På scen, där en översikt över opera- och teaterhistorien i Vasa introduceras.

Vasa är (konst)samlarnas stad, från Antell till Swanljung. I utställningen Hemma hos samlaren i Tikanojas konsthem, beskrivs även dessa samlares inflytande över stadens kulturella liv och därtill dryftas var deras livsgärning och stigar kan ha korsats.

I Vasa konsthall öppnas under året sammanlagt fem nya utställningar, som presenterar några finländska bildkonstnärer och deras aktuella uttrycksformer. Filmverkstaden firar sin tioåriga tillvaro med en utställning, och därtill har följande konstnärer valts utifrån öppen ansökan för utställningstid: Jan-Erik Andersson, Christian Langenskiöld, Anu Raatikainen och Visa Knuuttila.

Nelin-Cronströms konsthem, tidigare beläget på Strandgatan i Vasa, förevisas som webbutställning. Personhistoria, samt konstsamlingen, presenteras och är tillgänglig utan ett fysiskt utställningsbesök.

Läs mer 

Publicerad: 17.12.2019