Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Vaasan kaupunginorkesteri

Vaasan kaupunginorkesteri käyttää ensimmäisenä Suomessa harvinaisia klassisia jousia

Julkaistu: 14.2.2023

Vaasan kaupunginorkesterin uusin hankinta ovat maailmanlaajuisestikin harvinaiset klassiset jouset. Klassiset jouset soveltuvat parhaiten käytettäväksi vuosina 1780–1840 sävellettyyn musiikkiin; mm. Haydnin, Mozartin, Beethovenin, Schubertin sekä Mendelssohnin tuotantoon. Tämän ajanjakson musiikki on tyypillistä Vaasan kaupunginorkesterin kokoisen orkesterin kantaohjelmistolle, ollen siis keskeisessä asemassa orkesterin kausisuunnittelussa ja konserteissa.

”Olemme kohdentaneet investointibudjetin hankinnat viime vuosina niin, että se tukee ja nostaa orkesterin valmiuksia juuri tämän kokoisen orkesterin parhaiden puolien vahvistamiseen. Olemme todella kiitollisia kaupungin tuesta, jonka turvin voimme olla valtakunnallisesti kehityksen kärjessä”, kertoo intendentti Mia Huhta.

Miten klassiset jouset sitten eroavat moderneista jousista? Klassiset jouset ovat kevyempiä ja ketterämpiä, josta seuraten ne ruokkivat vivahteikasta ja kevyempää artikulaatiota, puheenomaista soittotapaa.

Myöhemmin estetiikka muuttui ja jousia ryhdyttiin rakentamaan raskaammiksi, kun haluttiin tavoitella enemmän laulua matkivaa soittotyyliä.

”Klassisiin jousiin investoiminen antaa muusikoille työkalun, jolla on mahdollista syventää omaa osaamistaan ja kehittää omaa soittoaan, jolloin orkesteri tulee kuulostamaan erilaiselta”, kertoo ylikapellimestari Tomas Djupsjöbacka.

Klassisia jousia voit kuulla käytettävän mm. seuraavissa konserteissa: 16.2. Mentorien matkassa, 23.2. Hampurilaiset sävelmät sekä 16.3. Matkalla tähtiin.

Tule konserttiin torstaina, kuuletko eron?