Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Vaasan lyseon lukio

Vaasan lyseon lukio - Pohjanmaan hyvinvointialue, koronaohje

Julkaistu: 13.1.2022

Päivitetty: 28.1.2022

09.01.2022/ päivitetty ohje 12.01.2022

Tiedote kouluille ja huoltajille sekä koululaisille ja opiskelijoille koulujen terveysturvallisuuden lisäämisestä

Koulunkäynnin aloittaminen turvallisesti edellyttää nyt huomiota terveysturvalliseen käyttäytymiseen.

  • Pienilläkään flunssan oireilla ei saa mennä kouluun.
  • Koronatestitulosta odottaessa ei voi mennä kouluun!
  • Sama ohjeistus koskee myös opetushenkilökuntaa

Pohjanmaalla pyritään vauhdittamaan lasten ja nuorten rokottamista tulevina viikkoina.

Varhaiskasvatus ja esikoulu voivat suurelta osin hyödyntää tätä ohjetta, mutta maksuttomat kotitestit on kuitenkin tarkoitettu koululaisille lähiopetuksen mahdollistamiseksi.

Perjantaina 7.1 koronaministerityöryhmä esitti toimia vaikean epidemiatilanteen hillitsemiseksi. 

Koko ohjeen löydät tästä linkistä.

Tässä ohjeessa on käyty hallituksen linjauksen perusteella tuotuja asioita alustavasti läpi ja ohjetta tarkennetaan välittömästi, kun tietoa saadaan lisää.

Maskien käyttäminen kunnallisessa perusopetuksessa, ammatillisessa koulutuksessa ja toisella asteella

Hallituksen koronaministeriryhmän suosituksen mukaisesti annetaan vahva suositus maskien käyttöön sisätiloissa vähintään perusopetuksen vuosiluokille 3-9, toiselle asteelle ja ammatilliseen koulutukseen.

Opetuksen järjestäjä tarjoaa maskeja 2 / opiskelija tai koululainen / päivä niille, joilla on oikeus ilmaiseen opetukseen.  Suositus on voimassa toistaiseksi.

Maskeja suositellaan käytettäväksi myös koulumatkoilla käytettäessä i julkisia kulkuneuvoja.

Kotitestien suorittaminen kunnallisessa perusopetuksessa, ammatillisessa koulutuksessa ja toisella asteella

Ministerityöryhmä nosti esille linjauksessaan, että koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan lisäämällä kotitestaamista. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3-5 kertaan viikossa.

Pohjanmaalla käytetään alkuun kotitestejä oireisten ja altistuneiden kanssa. Pohjanmaalla rutiininomaisia testauksia ei tässä vaiheessa katsota välttämättömiksi. Kaikille jaetaan kuitenkin kaksi testiä jo nyt. Niitä käytetään, mikäli saa ilmoituksen altistumisesta ja ilmaantuu oireita. Alla tarkempi ohjeistus.

Kotitestejä on tilattu keskitetysti Pohjanmaalle, ja kotitestien ensimmäinen erä lähetetään kunnille viikko 2.

Ohjeita oireisille

Oireisena jäädään kotiin ja tehdään kotitesti

Jos oppilaalla vuotaa nenä, kurkku on karhea, ääni käheä, hänellä on yskää tai lämpöä hän jää kotiin ja tekee /huoltajat tekevät kotitestin.

  • Jos testitulos on negatiivinen, jäädään kotiin ja kouluun palataan kahden oireettoman päivän jälkeen.
  • Jos testitulos on positiivinen, käydään virallisessa testissä, ja jos tämäkin on positiivinen, tehdään eristämispäätös. Samassa taloudessa asuvat asetetaan karanteeniin 10 päivän karanteenin rokotussuojasta riippumatta (jatkuva altistus)

Koulukaranteenit

Karanteenipäätökset tehdään tartuntatautilain perusteella tartuntatautilääkärin toimesta. Kun luokassa / opetusryhmässä on tapahtunut altistuminen, arvio tehdään tilannekohtaisesti yhteistyössä koulujen kanssa. Karanteenipäätökset tehdään etäopetuksen mahdollistamiseksi. Oikeus etäopetukseen ei synny, jos koululainen tai opiskelija suositetaan omaehtoiseen karanteeniin. Kotitestit tehdään, jos oireita ilmenee.

Täysin rokotettuja joilla on koulualtistus (kolme koronarokoteannosta ja viimeisestä on kulunut yli viikko) ei pääsääntöisesti aseteta karanteeniin, mutta heidän tulee noudattaa varovaisuutta seuraavan kymmenen vuorokauden ajan, koska tartunnan voi saada rokotuksista huolimatta. Siksi heidän tulee tehdä kotitesti 2, 5 ja 10 päivän kohdalla sekä jo aiemmin, jos oireita ilmenee.

Kysymykset

Linkki Pohjanmaan hyvinvointialueen  koronasivulle löytyy tästä linkistä

 

Takaisin Vaasan lyseon lukion pääsivulle