Ohita valikko
Paikallisliikenne

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaasan paikallisliikenteen Waltti lippu- ja maksujärjestelmästä tunnistepohjainen

Julkaistu: 2.6.2021

Vaasan kaupungin joukkoliikenteen käytössä oleva Waltti lippu- ja maksujärjestelmä on vaiheittain muuttumassa tunnistepohjaiseksi. Uudessa järjestelmässä matkustajan tiedot ovat matkakortin sijaan asiakkaan henkilökohtaisella matkatilillä online-taustajärjestelmässä. Tunnistepohjaisuudella pyritään helpottamaan asiointia tulevaisuudessa ja esimerkiksi netin kautta ostettavien lipputuotteiden aktivoiminen nopeutuu.

Asiakkailta lippujärjestelmän muutos ei vaadi erityisiä toimenpiteitä, koska muutokset tapahtuvat enimmäkseen taustajärjestelmässä. Tunnisteena toimii alkuvaiheessa asiakkaan Waltti-matkakortti ja myöhemmin myös esimerkiksi pankkikortti tai muu asiakkaan mukana kulkeva tunniste.

Lipputuotteista ensimmäisinä tunnistepohjaisuuteen siirtyvät kausiliput. Myöhemmin tunnistepohjaisuus laajenee myös matkakortille ladattaviin arvolippuihin.

Muutoksen aikataulu

Vaasan R-kioskit ja palvelupisteet ovat siirtyneet ID-pohjaisin latausjärjestelmiin toukokuun aikana. Muutos ei vaikuta aiemmin hankittuihin matkakortteihin, vaan niillä matkustaminen ja niiden lisälataukset toimivat normaalisti ja ne tullaan siirtämään vaiheittain uuteen järjestelmään kesään 2021 aikana.

Uudistuksen asiakkaille tuomat edut näyttäytyvät selkeämmin lähitulevaisuudessa. Tunnistepohjaisessa lippujärjestelmässä lipputuotteiden ostamisesta tulee vaivattomampaa, ja esimerkiksi netistä ladatun lipun matkakortille aktivoituminen nopeutuu. Lipputuotteet monipuolistuvat ja niiden ostaminen on vaivattomampaa. Lisäksi kadonneen matkakortin jäljellä oleva saldo selviää helposti ja nopeasti.

Uudistuksella Vaasan joukkoliikenne haluaa tarjota asiakkailleen turvallisia, digitaalisia ja entistä parempia liikennepalveluita. Muutoksen taustalla vaikuttaa myös laki liikenteen palveluista. Se velvoittaa liikennepalveluita tarjoavan yrityksen käyttämään tunnistepohjaista lippu- ja maksujärjestelmää, jossa matkustusoikeudet ja käyttötiedot tallennetaan taustajärjestelmään.